אסרטיביות

אסרטיביות

אסרטיביות היא סוג של התנהגות המשמשת לביטוי צרכיו של אדם באופן בריא וחברתי.
להיות אסרטיבי יכול להועיל במגוון מצבים חברתיים, אם כי יכולות להיות לכך השלכות שליליות במקרים בהם האסרטיביות באה לידי ביטוי בצורה מופרזת או לא מידתית. אף שאנשים מסוימים הם באופן טבעי יותר אסרטיביים מאחרים, ניתן ללמוד להיות אסרטיביים די בקלות. במאמר זה נעסוק באסרטיביות על שלל יתרונותיה, ונסביר כיצד תוכלו ללמד את עצמכם להיות אסרטיביים, בעזרת מגוון טיפים מועילים, שישרתו אתכם בתקשורת שלכם עם האנשים בחייכם ובמיוחד במקום העבודה.

מה זה אסרטיביות

אסרטיביות היא מיומנות חברתית הנשענת במידה רבה על תקשורת אפקטיבית תוך כיבוד מחשבות ורצונות של אחרים. אנשים תקיפים או אסרטיביים, מתקשרים  את רצונותיהם בצורה ברורה ומכבדת, תוך שהם מקפידים לשקף את צרכיהם, עמדותיהם וגבולותיהם לאחרים. אין שאלה היכן הם עומדים, לא משנה מה הנושא.

מה מאפיין אנשים אסרטיביים?

אנשים בעלי רמת אסרטיביות גבוהה אינם נרתעים מלהגן על השקפת עולמם או על מטרותיהם, וגם לא בוחלים בניסיון להשפיע על אחרים לראות את הצד שלהם מנקודת מבטם. הם פתוחים גם למחמאות וגם לביקורת בונה. גם אם אינכם רואים בעצמכם אנשים אסרטיביים על פי מאפיינים אלו, החדשות המעודדות הן, שבהחלט ניתן לשפר את האסרטיביות באמצעות תרגילים מעשיים וניסיון, כפי שנסביר בהמשך.

מדוע אסרטיביות כה חשובה

אדם אסרטיבי יודע לבטא בבירור את רצונותיו ולהציב גבולות, אך אינו מציב דרישות לאנשים אחרים או מתפרץ אם בקשותיו אינן מתקבלות. היכולת להיות אסרטיבי למעשה מאפשרת לאדם להיפתח כלפי אנשים אחרים, להציע להם הצעות ולעמוד על שלהם או לצד אחרים בצורה לא אגרסיבית.
גילויי אסרטיביות מסייעים גם להתגונן מפני בריונים וגורמים עוינים אחרים בחברה.

מנקודת מבט קוגניטיבית, אנשים אסרטיביים חווים פחות דאגות וחרדות גם כאשר הם נמצאים תחת לחץ . מנקודת מבט התנהגותית, אנשים אסרטיביים יודעים להיות תקיפים מבלי להיתפס כגסי רוח או חצופים. הם מגיבים לרגשות חיוביים ושליליים מבלי להפוך לתוקפניים או לנקוט בפסיביות, ובכך מייצרים אהדה רבה יותר מצד סביבתם, באופן התומך בהשגת מטרותיהם.

 

כלומר האסרטיביות מאפשרת לאדם לחוות פחות חרדה ותסכול ולחוש כי יש לו שליטה טובה יותר על הנסיבות ומערכות היחסים בחייו. אסרטיביות מגיעה לעיתים קרובות עם הערכה עצמית גבוהה וביטחון עצמי רב.

ממה נובע חוסר אסרטיביות?

אנשים שאינם מצליחים לבטא את עצמם מאמינים לעיתים קרובות עמוק בפנים שהם פחות ראויים מאחרים. הם עשויים לפקפק בעצמם ולהסס לפני שהם נוקטים בפעולה מחשש להשלכות. לעתים קרובות הם נמנעים מלנסות דברים חדשים ונוטים לתת לרצונות של אנשים אחרים לקבוע את מטרותיהם.

מהן הסכנות הטמונות בכך שאינך "עומד על שלך"?

אנשים שאינם מסוגלים לבטא את רצונותיהם בפני זולתם, עלולים לחוות רגישות רבה לביקורת,  פסיביות קיצונית, חוסר ביטחון, חרדה או אפילו דימוי עצמי נמוך. יתכן ועקב כך גם אנשים אחרים ילמדו להתייחס אליהם כמי שצרכיהם נמצאים בעדיפות נמוכה על שלהם. מדובר במצב בעייתי מאוד משום שבמקרים קיצוניים, אדם שאינו עומד על שלו עלול גם לאבד את המיקוד בצרכים והרצונות שלו באופן שיצור תחושה מתמשכת של תקיעות בחייו.

איך להיות אסרטיבי

אנשים אסרטיביים נוטים להקרין ביטחון. הם שומרים על קשר עין, בעלי יציבה טובה ומשתמשים בשפת גוף בצורה יעילה. הם מסוגלים לבטא את מחשבותיהם ואמונותיהם בכנות וקוהרנטיות רבה – והם מעודדים אנשים אחרים לעשות זאת. להיות אסרטיבי פירושו להגן על זכויותיך מבלי לזלזל בזכויותיו של מישהו אחר. זה כולל את מיומנויות של ניהול לחצים, פתרון קונפליקטים עם התעוררותם, ושמירה על קור רוח ללא תלות באופן בו האדם האחר מגיב.

מהן התנהגויות אסרטיביות?

אנשים אסרטיביים מסוגלים להיות כנים לגבי מחשבותיהם ורגשותיהם בצורה מכובדת ומכבדת.
הם מקשיבים באופן פעיל ומתחשבים בפרספקטיבות של אנשים אחרים. אנשים אסרטיביים מסוגלים לשמור על שליטה ברגשותיהם ולהודות כאשר טעו.

איך אני יכול להיות יותר אסרטיבי?

אם ברצונכם להיות אסרטיביים יותר, עליכם בראש ובראשונה לתרגל בפני אנשים אחרים את היכולת לציין בקצרה מה אתם רוצים או מה ברצונכם שיעשו למענכם. הקשיבו היטב לתגובתם של אנשים. כבדו את מחשבותיהם ורגשותיהם, ואל תתווכחו או תתקפו אם אתם חשים בהתנגדות. במקום זאת, הציעו פתרונות פוטנציאליים לבעיות שעולות. אם אתם מגיעים למבוי סתום שאין בו פשרה אפשרית, היו מוכנים ללכת למקום אחר, או להמשיך הלאה בשלכם.

מה ההבדל בין אסרטיביות לפאסיביות?

אנשים פסיביים יותר נוטים ללכת לקראת אחרים ולפעול על פי משאלותיהם ורצונותיהם של אחרים על מנת לרצות אותם. הם נותנים לאחרים להוביל ולקבל את רוב ההחלטות, ונוטים לחסר ביטחון עד רמה שלעתים קרובות הם מזלזלים בעצמם וממעיטים בערך עצמם באוזני אחרים. כתוצאה מכך הם אינם מגנים על עצמם ועלולים לשכוח מהן המטרות שלהם ומה חשוב להם באמת.

לעוד מידע על ההבדל בין אפקטיביות ליעילות.

מה ההבדל בין אסרטיביות לתוקפנות?

התנהגות תוקפנית עשויה לכלול שימוש בשפה פוגענית, נטיה להצהיר הצהרות ולקבוע עובדות בשטח במקום לשאול שאלות ולהקשיב, התעלמות או ניסיון לבייש את האדם האחר כדי להכניעו. אנשים אגרסיביים חשים שהם צריכים לנצח בכל מחיר, ולעתים קרובות נוהגים בבריונות, דורסנות ואף אלימות. הם עלולים להיראות יהירים, מפחידים ואפילו מאיימים פיזית.

לדעת מתי להיות אסרטיבי

ישנה חשיבות רבה לנושא של מידתיות בהקשר של אסרטיביות. זה אומר להבין את ההבדל בין המצבים שבהם חשוב לדעת לעמוד על שלך לבין נושאים שפחות קריטי להתעקש עליהם. לדוגמא, חשוב להיות אסרטיבי כאשר מבקשים חופשה או העלאה בשכר, אך לא בהכרח חשוב להיות אסרטיבי כאשר קולגה שלכם בוחר היכן לאכול ארוחת צהריים צוותית.

טיפים לאסרטיביות

להלן 4 טיפים מועילים שיסייעו לכם להיות אסרטיביים יותר בסביבת העבודה (ולא רק):

  1. המירו תוקפנות באסרטיביות: במקום לצעוק בגסות רוח על עמית לעבודה שהסיט את תשומת לבכם מן הטיפול במשימה דחופה, הזכירו לקולגות שלכם שיש לכם תחומי אחריות שאתם מצופים להתמקד בהם.
  2. שמרו על מיקוד בעצמכם במקום באנשים אחרים: השתמשו במשפטים כמו "אני עובד טוב יותר כאשר …" במקום "אתה חייב להפסיק …".
  3. הכריזו על הצרכים שלכם ללא התנצלות: אל תספקו תירוצים בעת הגדרת הצרכים שלכם, אלא הכריזו עליהם בלבד. כשאתם מבקשים חופש, אל תספקו מספר סיבות כמו העובדה שהייתם טרודים בבעיות משפחתיות וסבלתם מכאבי ראש לאחרונה, בזמן שאנשים אחרים יצאו לחופש. במקום זאת, פשוט בקשו חופש בביטחון ואימרו שתהיו מוכנים להמשיך להשקיע בעבודתכם כשתחזרו מן החופשה.
  4. היו אסרטיביים רק כשאתם נדרשים לכך: אם אתם מגלים תקיפות בכל צעד ושעל בנושאים לא חשובים, יש פחות סיכוי לכך שהאסרטיביות שלכם תעבוד כשבאמת תזדקקו לה.
  5. למדו כלים לפיתוח אסרטיביות במסגרת קורס NLP, קורס התפתחות אישית, פגישה עם קואצ'ר ועוד.

בשורה התחתונה

אמנם אסרטיביות בדרך כלל מובילה לתוצאות טובות בהיבטים רבים של החיים, אך אסרטיביות יתר יכולה גם לפגוע במערכות יחסים. המפתח הוא ללמוד להיות "אסרטיביים אדפטיביים" ולא "אסרטיביים תוקפניים", וכמובן לדעת לזהות את המצבים הנכונים שבהם עלינו להיות אסרטיביים. במילים אחרות, צריך להשתמש באסרטיביות על מנת להבטיח שהזכויות שלנו ישמרו, אך לעולם לא במחיר של לפגוע בזכויותיו של אדם אחר.

ערן שני

אודות הכותב: ערן שני

ערן שני, בתואר שני בפסיכולוגיה קלינית, B.A מדעי ההתנהגות, מנחה סדנאות לארגונים, חי ונושם פסיכולוגיה, למידה, תקשורת והתפתחות אישית וחברתית, מייסד סטרונגר 

כתבות נוספות על קואצ'ינג והתפתחות אישית:

קאיזן

כולנו רוצים להיות בריאים, חכמים, ומאושרים יותר. אז למה כל כך קשה לנו לעשת את

קרא עוד »

מנטור

מנטור הוא אדם שיכול ללוות אותנו בדרך שאנו עושים כיוון שהוא כבר השיג את מה

קרא עוד »

הרצאת חוסן

בעזרת הרצאת מיינדפולנס המשלבת תאוריה לצד תרגול אתם תצאו מהרצאה אחרי שאתם יודעים מה זה

קרא עוד »

אימון עסקי

ניתן לראות כי כל סביבת עבודה עסקית כיום הינה תחרותית במיוחד, דורשנית ודינאמית אשר מחייבת

קרא עוד »

חשיבה חיובית

״תחשוב טוב יהיה טוב״ חשיבה חיובית היא גישה שאומצה בשנים האחרונות על ידי פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים

קרא עוד »

שינה

יש סיבה טובה שאנחנו מבלים שליש מחיינו בשינה. המדריך המלא על חשיבות השינה, שלבי השינה,

קרא עוד »

סדנת מנהלים

סדנת מנהלים נועדה להעניק למנהלים ולמנהלות מרחב בטוח לאימון, תרגול ולמידה של כלים, מיומנויות וגישות

קרא עוד »

קואצ'ינג

אם בעבר פסיכולוג היווה כאופציה היחידה כאשר אדם חש תקיעות או בלבול. כיום, קואצ'ינג ובעברית:

קרא עוד »

קורס מנהיגות

קורס מנהיגותתוכן ענייניםמה זה אסרטיביותמה מאפיין אנשים אסרטיביים?מדוע אסרטיביות כה חשובהממה נובע חוסר אסרטיביות?מהן הסכנות

קרא עוד »

מערכות יחסים

מערכות יחסים בין-אישיות בחיינו. מערכות יחסים בריאות ואיכותיות נמצאו לא רק כמשפיעות על האושר שלנו,

קרא עוד »

חוסן נפשי

לחוסן נפשי יש תפקיד חשוב בחיינו, הוא פוגש אותנו ביום-יום, בשגרת הבית-עבודה הלחוצה, אך לא

קרא עוד »

קואצ'ר

אם המטרה לא ברורה, אם הדרך לא סלולה, ואם אתם מרגישים תקיעות והדרדרות – קואצ'ר

קרא עוד »

מנהיגות

מנהיגות: אפשר ללמוד את זה או שפשוט נולדים עם זה? האם יש תכניות לפיתוח מנהיגות

קרא עוד »