רגע לפני שאתם צוללים לתוך התהליך המדהים הזה שנקרא אימון אישי או אימון אישי לחיים, חשוב לנו להסביר לכם את כל המידע בנושא.
המדריך הבא מושלם עבורכם אם:
- אתם מתלבטים אם אימון אישי זה הצעד הנכון עבורכם.
- אתם רוצים לדעת מה זה אימון אישי ומהו כולל.
- אתם רוצים לדעת את ההבדל בין אימון אישי לבין הליך פסיכולוגי.
- אתם רוצים לדעת מה המחיר עבור אימון אישי.
מה זה אימון אישי
אימון נחשב למקצוע יחסית חדש, שכן הוא החל להתפתח רק בשנות ה – 80. ישנן מספר הגדרות לאימון אישי:
- על פי הפדרציה הבינלאומית לאימון (ICF) אימון הינו: "שיתוף פעולה בין מתאמן למאמן תוך תהליך יצירתי ומעורר חשיבה שמעודד את המתאמן למקסם את הפוטנציאל האישי והמקצועי שלהם"
- על פי ד"ר פטריק וויליאמס (מייסד ה ICLT) אימון הינו: "יחסים אנושיים וחזקים, אשר מאמנים מוסמכים מסייעים לאנשים לעצב את העתיד שלהם. מאמנים עוזרים למתאמנים ליצור חזון ומטרות לכל ההספקטים בחיים וכן עוזרים להם ליצור מספר אסטרטגיות על מנת להשיג את המטרות שלהם. מאמנים מזהים את הגאונות שנמצא בכל מתאמן ואת הכח האישי שלו על מנת למצוא בעצמם את הפתרונות. מאמנים עושים זאת תוך מתן סיוע, אמון והתייחסות חיובית".
- על פי ג'ון וילטמור (חלוץ בתחום האימון העסקי) אימון הינו: "שחרור הפוטנציאל של אדם על מנת למקסם את הביצועים שלהם. זה לעזור ללקוחות ללמוד יותר מאשר ללמד אותם"
בתור קואצ'ר, לתפיסתי, מטרת האימון היא לבצע עבודה בשני מישורים: מישור ההתקדמות וכן המישור הפנימי:
- מישור התקדמות – עבודה משותפת בין מתאמן למאמן על מנת להציב מטרות, להגדיר יעדים, לבנות אסטרטגיה ולבצע התקדמות לעבר המטרות.
- המישור הפנימי – גילוי עולמו הפנימי של המתאמן וחיזוקו: מציאת החוזקות, הערכים והאמונות של המתאמן. טיפול באמונות מגבילות, פחדים, תקיעות ועוד.
הנחות היסוד של אימון אישי
ישנן 10 הנחות יסוד בהן המאמן דוגל במהלך האימון. אלו הן:
- מסוגלות המתאמן – על פי עקרונות האימון, המתאמן הוא האדם שיודע הכי טוב מה נכון עבורו. ברשות המתאמן התשובות לשאלות שלו וכן כל המשאבים שאליו הוא זקוק. מטרת האימון איננה לתקן אדם מקולקל, שכן האדם טוב ומצוין כפי שהוא. מטרת האימון היא לסייע למתאמן להתחבר ליכולות ולפוטנציאל שלו ולספק לו כלים על מנת שיוכל להתחבר למשאבים שלו.
- התמקדות באדם ולא בבעיה – על פי עקרונות האימון, תהליך האימון בוחן את האדם בשלמותו ולא בבעיה נקודתית. כאשר מתאמן עובד על נושא או תחום ספציפי בחייו, האימון למעשה, עוזר לו למצוא תובנות ותשובות לתחומים נוספים ולא רק לתחום הספציפי.
- הסתכלות לעבר העתיד – מטרת האימון איננה לתקן בעיות עבר אלא לעצב את פני העתיד. במסגרת האימון, כן מדברים על העבר, אך במטרה להבין תבניות, אמונות ופחדים, שאליהן כדאי לשים לב, על מנת שהמתאמן יוכל לקחת אחריות על עתידו.
- תפקיד המאמן הוא להוביל את התהליך האימוני – במסגרת תהליך האימון, על המאמן לסייע למתאמן להגיע מהמצב הקיים למצב הרצוי של המתאמן. תפקיד המאמן הוא לספק כלים, מיומנויות וגישות שונות על מנת לעזור למתאמן להשיג את המטרות שלו.
- המציאות היא בעיניי המתבונן – על פי גישה זו, כל אדם מסתכל וחווה את המציאות בצורה שונה. המציאות שכל אדם רואה, איננה אובייקטיבית אלא סובייקטיבית. מטרת האימון היא לסייע למתאמן לראות פרשנויות נוספות ולחשוף בפניו את המציאות כפי שהיא.
- מה שהיה נשאר בעבר – הבחירות שהמתאמן עשה בעבר, השפיעו על מהלך חייו ועם זאת, אין זה אומר שלא ניתן לשנות זאת בעתיד. גישת האימון היא להסתכל על ההווה ועל העתיד, ולהבין כיצד ניתן לבצע שינוי על ידי בחירות טובות יותר מעתה והלאה.
- האדם איננו התוצאות בלבד – גישת האימון היא לא לשפוט את האדם על פי התוצאות שהוא מביא עימו עד עכשיו. לבני האדם יש נטייה להגדיר אדם על פי הביצועים שלו, הפעולות שלו והתוצאות שהוא השיג עד כה. עם זאת באימון, המטרה היא להפריד בין התוצאות לבין האדם ובכך לאפשר עתיד שונה.
- ניתן לבצע שינוי – גישת האימון היא שכל אדם יכול להשתנות ולבצע תהליך שינוי. יותר מכך, שינוי יכול להתרחש בכל רגע ובכל מקום, והוא איננו מוגבל באופן כלשהו.
- מציאת הבהירות – מטרת האימון היא לעשות סדר בכל האירועים, הפעולות והתוצאות שהתרחשו ועדיין מתרחשות בחייו של המתאמן. המטרה היא להפוך את האירועים האקראיים לאירועים המספקים תובנות וסדר בחייו של המתאמן. בכך המתאמן יוכל לעצור, להתבונן ולבחור מה הוא רוצה בחייו ומה לא.
- האימון מתחיל בהבנת הסיפור – מתאמן מגיע לאחר רצף של סיפורים, אירועים ותוצאות. פעמים רבות, המתאמן רואה בדברים אלו כמשהו שקרה ולעיתים כחסר משמעות. עם זאת, מטרת האימון היא למצוא את המשמעות והעבודה הנדרשת שנמצאות מאחורי אותם סיפורים ואירועים. על המאמן למצוא את הפרטים הרלוונטיים מתוך הסיפורים ולהניח בצד את הפרטים הלא רלוונטיים.
גישות האימון האישי
ישנן גישות אימוניות רבות כאשר כל אחת, שמה דגש על נושא אחר. עם זאת, המשותף למרבית הגישות הינו שילוב כלשהו בין עולם ההוויה לבין עולם העשייה. במילים אחרות, שילוב בין Being לבין Doing.
עולם ההוויה (Being) מתייחס לעולמו הפנימי של המתאמן – הרגשות, התחושות, המחשבות, הערכים, החוויות, האמונות והזהות של המתאמן.
עולם העשייה (Doing) מתייחס לציר העשייה של המתאמן – הצבת מטרות, בניית אסטרטגיה, התקדמות, מטלות, עשיית צעדים, ניהול זמן ועוד.
אם נסתכל ברמת המאקרו של כל הגישות נוכל לחלק אותן ל – 3:
- גישות הוויתיות – גישות כדוגמת הגישה הפסיכודינמית, גישת הגשטלט והאימון הרוחני אשר מתמקדים כמעט ורק בעולם ההוויה ולא בעולם העשייה. גישות הוויתיות הן גישות אימוניות הדוגמות ביותר לטיפול.
- גישות משלבות – גישות כדוגמת אימון קוגנטיבי-התנהגותי, הגישה הקו-אקטיבית וכן אימון NLP אשר משלבים בין עולם הוויה לבין עולם העשייה. המאפיין את גישות אלו, הוא לבצע תהליך אימוני בשני המישורים הללו ולא להתרכז במישור אחד בלבד.
- גישות העשייה – גישות כדוגמת אימון מיומנויות ואימון תוצאתי אשר מתקדים באימון רק בעולם העשייה. במסגרת אימון זה אין התייחסות כלל לעולמו הפנימי של המתאמן אלא רק ללימוד מיומנויות כדוגמת פיתוח מיומנות מכירה, לבניית אסטרטגיה פרקטית ולהגדרת תוצאות.
אני מאמין ומאמן בגישה המשולבת.
במסגרתה, אני מבצע התאמה ואיזון בין עולם ההוויה לעולם העשייה. בהתאם לצרכי המתאמן, אני בוחר ומרכבי את המבנה והתהליך האימוני. ישנם מתאמנים שזקוקים לעבודה רבה יותר בעולם ההוויה ומעט בעולם העשייה וישנם מתאמנים שזקוקים יותר לעולם העשייה ופחות לעולם ההוויה. בכל מקרה, כמעט תמיד ישנה עבודה נדרשת בשני המישורים.
למי מתאים אימון אישי לחיים
אימון אישי או קואצ'ינג מתאים לכל אדם אשר מעוניין לבצע שיפור באיכות החיים שלו:
- לבצע התקדמות משמעותית בתחום מסוים בחייו: קריירה, זוגיות, משפחה, בריאות , ספורט וצמיחה אישית.
- לצאת מתקיעות בתחום כלשהו בחייו.
- להכיר את היכולות, החוזקות, הפחדים והאמונות שמלווים אותו.
- ללמוד לנהל את חייו בדרך שהוא מעוניין לנהל.
- לקבל כלים פרקטיים ושימושים לחיים – הצבת מטרות, בניית חזון, יצירת אסטרטגיה, אסטרטיביות ועוד.
האם אימון אישי מתאים לך
אלו השאלות שכדאי לך לשאול ובכך לדעת אם אימון אישי יכול לסייע:
- האם אני מרגיש/ה תקיעות בתחום מסוים בחיי?
- האם אני מנסה לבצע שינוי כלשהו בחיי כבר תקופה, ללא הצלחה?
- האם אני מעוניינ/ת להתפתח בתחום כלשהו בחיי?
- האם אני מרגיש/ה צורך בהכוונה כדי להתקדם?
- האם אני מעוניינ/ת לקבל יותר שליטה על החיים שלי?
- האם אני מעוניינ/ת להכיר את עצמי טוב יותר?
על מה ניתן לעבוד במסגרת אימון אישי
במסגרת האימון ניתן לעבוד על סט רחב של נושאים ותחומים:
- על כל תחום בחיים: קריירה, זוגיות, משפחה, פנאי, כושר, בריאות, כסף וצמיחה.
- על מציאת החוזקות, הערכים והאמונות המגבילות.
- על ניהול זמן.
- על בניית הרגלים חדשים.
- על התמודדות עם לחץ.
- על פיתוח אסרטיביות.
- על שיפור התקשורת הבין אישית.
- על הצבת מטרות ובניית חזון.
- על מנהיגות.
- ועוד.
מה ההבדל בין אימון אישי לטיפול פסיכולוגי
היבט נוסף שחשוב לדעת הינו ההבדל בין אימון אישי לטיפול פסיכולוגי, ובמילים אחרות בין קואצ'ר לבין פסיכולוג.
מה זה טיפול? טיפול, הוא תהליך ארוך טווח במהלכו מטופל עובד יחד עם מומחה בריאות על מנת לאבחן ולפתור אמונות בעיתיות, התנהגויות, בעיות יחסים, תחושות ולפעמים גם תגובות פיזיות.
הרעיון מאחורי הטיפול הוא לשים לב לטראומות עבר ולבעיות על מנת לשנות הרגלים לא בריאים, לתקן ולשפר מערכות יחסים וכן לעבוד על התהליך הרגשי הטמון בכך.
לכן, אלו ההבדלים בין מאמן אישי לבין מטפל:
- מטרתו של מאמן אישי היא לעזור למתאמן להשיג בהירות ולהגיע למטרות האישיות והמקצועיות.
- מטרתו של מאמן אישי היא ליצור ולעבוד על תכניות עסקיות.
- מטרתו של מאמן אישי היא לשפר מיומנויות תקשורות.
- מטרתו של מאמן אישי היא ליצור הרמוניה ואיזון בין תחומי החיים השונים.
- מטרתו של מאמן אישי היא לסייע ביצירת הרגלים חדשים, עסק חדש ושינוי.
- מטרתו של הטיפול היא לזהות טראומות עבר.
- מטרתו של הטיפול היא לבחון מערכות יחסים קודמות ולנתח אותן על מנת ללמוד מהן ולהבין את השפעתן.
- מטרתו של הטיפול היא לסייע במחלות ובבעיות נפשיות.
- מטרתו של הטיפול היא ללמוד מהעבר על מנת לשפר את ההווה ואת העתיד.
- מטרתו של הטיפול היא לשקף את המציאות כפי שהיא.
- מטרתו של הטיפול היא לפתוח את עולמו הפנימי של המטופל.
אימון אישי מחיר
סוג האימון |
טווח מחירים |
אימון אישי למבוגרים |
150 – 1,000 ש"ח |
אימון אישי לילדים ולבני נוער |
150 – 400 ש"ח |
אימון לקבוצות |
200 – 800 ש"ח |
אימון אישי לחיים |
150 – 1,000 ש"ח |
אימון לארגונים |
200 – 1,200 ש"ח |
סדנת אימון |
70 – 4,000 ש"ח |