פסיכולוגיה חיובית: מה הסוד לחיים מאושרים?

פסיכולוגיה חיובית

פסיכולוגיה חיובית מעודדת את האדם להתרכז בדברים הטובים שבחייו ולהפוך אותם למשמעותיים יותר. מטרתה היא לקדם את המימוש העצמי, לשפר את תחושת האושר ולהגביר את הסיפוק והמשמעות בחיי היומיום שלנו. בניגוד לפסיכולוגיה המסורתית, פסיכולוגיה חיובית מתמקדת יותר בהווה ובעתיד, ומנסה להשאיר מאחור את המשקעים מהעבר. בפוסט הקרוב נדבר על מהי פסיכולוגיה חיובית, על דמויות משמעויות, על עקרונות יסוד בפסיכולוגיה חיובית וכמובן על טיפים.

מהי פסיכולוגיה חיובית?

פסיכולוגיה חיובית היא ענף חדש יחסית בפסיכולוגיה, המתמקד בחקר האושר והשגשוג האנושי. בעוד שפסיכולוגיה קלאסית מתמקדת בזיהוי פתולוגיות נפשיות ובטיפול בהן, פסיכולוגיה חיובית עוסקת בפיתוח נקודות החוזק של הפרט ובטיפוח חיים מספקים יותר. גישה זו איננה מתרכזת בטיפול בהפרעות נפשיות (על אף שיש כאלו המשתמשים בה לשם כך), אלא מנסה למנוע אותן על ידי חיזוק חוסן נפשי וצמיחה אישית בקרב האוכלוסייה הכללית.

היסטוריה ודמויות מובילות בתחום

אחת הדמויות המרכזיות בתחום הפסיכולוגיה החיובית היא פרופ' מרטין סליגמן, פסיכולוג יהודי-אמריקאי. בשנת 1998, במהלך כהונתו כנשיא האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה, בחר סליגמן להקדיש את עבודתו לפיתוח תחום זה. סליגמן ראה בפסיכולוגיה החיובית דרך לשפר את חיי האנשים על ידי התמקדות בחוזקותיהם ובפיתוח יכולותיהם, ולא רק בטיפול בבעיותיהם הנפשיות.

דמות נוספת בתחום היא יהודית כץ, יזמית, יועצת ומרצה, המתמקדת בחיבור בין ידע מחקרי לעולם המעשי. כץ מנחה את הפודקאסט "חושבים טוב", שמטרתו להנגיש את הפסיכולוגיה החיובית לציבור הרחב ולסייע לאנשים ליישם אותה בחיי היומיום.

הקשר בין מחשבה, רגש והתנהגות

בפסיכולוגיה החיובית קיימת חשיבות רבה לקשר המשולש בין מחשבה, רגש והתנהגות. מחשבות חיוביות מובילות להרגשה טובה יותר, המשפיעה על התנהגות הפרט. התבוננות חיובית על המציאות מאפשרת לנו לסגל דפוסי חשיבה אופטימיים ולעבוד על פירוש המציאות באופן שישפר את חיינו. הכרת תודה, למשל, היא אחד הכלים החזקים ביותר להגברת האושר. מחקרים מראים שאנשים שמתרגלים הכרת תודה על בסיס יומיומי מאושרים יותר, ויכולת זו הולכת ומתפתחת ככל שהם מתרגלים אותה יותר.

מודל דומה- נקרא מודל אפרת עליו לומדים בדרך כלל במסגרת קורס מיינדפולנס או קורס NLP. מודל אפרת הוא ראשי התיבות של אירוע, פרשנות, רגש, תגובה. מודל שגם כן מתאר את הקשר בין מה שקורה במציאות החיצונית לבין עולמנו הפנימי.

מה זה פסיכולוגיה חיובית

הגדרת האושר

אד דינר, פסיכולוג המתמקד בחקר האושר, מגדיר את האושר כ"רווחה נפשית סובייקטיבית". כלומר, האושר הוא חוויה אישית שאינה ניתנת למדידה אובייקטיבית כללית. לכל אדם יש את הדרך האישית שלו לחוות אושר, וכך גם השאלה "האם אני מאושר?" אינה שאלה טובה, מכיוון שהיא מכוונת לתשובה דיכוטומית. פסיכולוגיה חיובית מציעה שאלה אחרת: "איך אוכל להיות מאושר עוד יותר?". שאלה זו מכירה בכך שאושר הוא תהליך מתמשך ואינסופי, ולא יעד סופי.

הקשר בין הנאה ומשמעות לאושר

הפסיכולוג ד"ר טל בן שחר מגדיר את האושר כ"חוויה המשלבת הנאה ומשמעות". הנאה היא רגש חיובי שמניע אותנו לפעולה, ואילו משמעות היא מהות וחשיבות, הצרכים שמניעים אותנו לחפש מטרות בעלות ערך ומשמעות בחיינו. כדי לחוש אושר אמיתי, יש לשלב את שני המרכיבים הללו – הנאה ומשמעות – ולהבין שהאושר אינו נמדד רק ברגעי השמחה, אלא גם בתחושת הסיפוק והמשמעות בחיים.

מה משפיע על האושר שלנו?

האם כסף עושה אותנו מאושרים?

מחקרים מראים שעושר תורם לאושר עד לנקודה מסוימת – הכנסה שמאפשרת קיום בכבוד וביטחון כלכלי. מעבר לכך, אין יתרון רב לאנשים עשירים מאוד מבחינת אושרם, לעומת אנשים ברמת חיים סבירה. אושר אינו תלוי רק בגורמים חיצוניים כמו כסף, אלא גם בגורמים פנימיים שיש לנו שליטה עליהם.

מה לגבי מגדר?

אין הבדל משמעותי בין נשים לגברים ברמת האושר, אם כי לכל מגדר יש אתגרים שונים שעשויים להשפיע על תחושות האושר.

בריאות, מראה והשכלה

בריאות ומראה חיצוני אינם משפיעים באופן ישיר על האושר, אלא אם כן מדובר במחלות קשות מאוד. מראה חיצוני יפה לא מבטיח אושר, והשכלה מעבר לרמה בסיסית אינה משפיעה משמעותית על האושר.

אישיות, קשרים חברתיים ותחושת משמעות

אחד הגורמים החשובים ביותר לאושר הוא אישיות האדם. אנשים מוחצנים יותר או בעלי ביטחון עצמי נוטים לדווח על רמות אושר גבוהות יותר. עם זאת, לא הכמות אלא איכות הקשרים החברתיים היא שקובעת את רמת האושר. בנוסף, תחושת משמעות בחיים – כמו אמונה דתית או רוחנית, השתתפות בקהילה, והתנדבות – תורמת רבות לאושר.

 

לסיכום, הפסיכולוגיה החיובית מלמדת אותנו כי האושר שלנו תלוי בגורמים פנימיים שיש לנו שליטה עליהם, כמו קשרים חברתיים ותחושת משמעות בחיים, ולאו דווקא בגורמים חיצוניים כמו כסף, מראה חיצוני או גיל. מצד אחד, העובדה שאושר תלוי בעיקר בנו עשויה להפחיד, אך מצד שני, היא מעוררת תקווה ומספקת לנו כלים לשיפור האושר בחיינו.

 

איך נדע אם אנחנו מאושרים?

אושר הוא חוויה אנושית חיובית, הקשורה לסיפוק מהמקום בו אנו נמצאים ומהמטרות שאנו מציבים לעצמנו. חשוב להבין שאושר אינו תחושה של כיף מתמשך, אלא חוויה עמוקה יותר של סיפוק ומשמעות. התבוננות פנימית היא המפתח להבנת האושר שלנו.

פרפקציוניזם נפשי והחיפוש אחר האושר

האם החיפוש אחר האושר עלול להוביל לדיכאון?

למרות איכות החיים הגבוהה בעידן המודרני, אנשים רבים אינם מאושרים יותר. פרדוקס האושר מעורר את השאלה האם החיפוש המתמיד אחר אושר יכול להוביל לתחושות של דיכאון ואכזבה. בעוד שבתחומים רבים בחיינו המאמץ משתלם, בתחום האושר הדברים מורכבים יותר. עיסוק אובססיבי בשאלת האושר יכול דווקא לגרום לתוצאה הפוכה – תחושה של תסכול והחמצה.

איך נבחין בין הרצון הלגיטימי להיות מאושרים לבין הסכנה שבכך?

השאלה האם העיסוק באושר מחמיר או משפר את חיינו היא שאלה מורכבת שאין לה תשובה חד משמעית. חשוב למצוא את האיזון הנכון בין השאיפה להשתפר לבין ההבנה שאושר הוא חוויה מתמשכת, שלא תמיד ניתן למדוד אותה במונחים פשוטים של הצלחה או כישלון.

מיקוד בחוזקות

למה חשוב להתמקד בחוזקות שלנו?

לכל אדם יש חוזקות ייחודיות – כישרונות ויכולות שבהם הוא מצטיין. המיקוד בחוזקות מחזק את הערך העצמי ומגביר את תחושת האושר. ישנם שני סוגים של חוזקות: חוזקות חיצוניות, שהן הדברים שאנחנו טובים בהם ומקבלים עליהם פידבק חיובי מהסביבה, וחוזקות פנימיות, שהן הדברים שגורמים לנו סיפוק והרגשה טובה גם אם אנחנו לא מצטיינים בהם בהשוואה לאחרים.

טיפ למתקדמים: ניתן לבצע את מבחן גאלופ בתשלום סמלי (לאחר ההרשמה ניתן לבחור בשפה העברית), אשר בסופו תקבלו ניתוח של 5 ה-חוזקות הבולטות שלכם. מדובר בלמידה חשובה, שניתן להפיק ממנה ערך רב. ארגון גאלופ, הוא ארגון עולמי החוקר מצוינות, וביצע מחקרים רבים בקרב עובדים, מנהלים ועוד

הפסיכולוגיה החיובית מציעה לנו כלים מעשיים לשיפור איכות חיינו והגברת האושר שלנו. חשוב לזכור שאושר הוא תהליך מתמשך, ולא יעד סופי. עלינו להתרכז בחוזקות שלנו, לפתח קשרים חברתיים משמעותיים, ולחפש את המשמעות בחיינו. כאשר נצליח למצוא את האיזון הנכון בין השאיפה לשיפור לבין הקבלה של עצמנו כפי שאנחנו, נוכל לחוות אושר אמיתי ומספק.

 

ספרי פסיכולוגיה חיובית

#1 – "אושר אמיתי" – מרטין סליגמן
ספרו של מרטין סליגמן, אחד ממייסדי התחום, מסביר כיצד ניתן לפתח אושר בר קיימא על ידי זיהוי ופיתוח החוזקות והיכולות האישיות.

#2- "האומץ להעז "– ברנה בראון
ספר זה מתמקד בקבלה עצמית ובחשיבות של להיות אמיתי עם עצמך, תוך הדגשה של ערכים כמו אומץ, חוסן ואותנטיות.

#3- Thanks! How the New Science of Gratitude Can Make You Happier – רוברט אמונס
הספר מתמקד בהשפעות החיוביות של הכרת תודה על האושר והבריאות הנפשית שלנו.

#4- Positive Psychology (The Basics) – רונה הארט

למי שמעוניינ.ת להבין את המדע שמאחורי פסיכולוגיה חיובית בצורה נגישה, קלה וברורה. כולל הגדרות

#5- עכשיו גלה את חוזקותיך – ארגון גאלופ

ספר שמלווה את מבחן החוזקות של גאלופ, ומסביר לעומק את כל אחד מחוזקות גאלופ. בנוסף הספר מציע גישה לחיים ולעבודה דרך עבודה עם החוזקות.

 

מחקרים בתחום פסיכולוגיה חיובית

Lee Duckworth, A., Steen, T. A., & Seligman, M. E. (2005). Positive psychology in clinical practice. Annu. Rev. Clin. Psychol.1(1), 629-651.

Carr, A., Cullen, K., Keeney, C., Canning, C., Mooney, O., Chinseallaigh, E., & O’Dowd, A. (2021). Effectiveness of positive psychology interventions: a systematic review and meta-analysis. The journal of positive psychology16(6), 749-769.

Alam, A. (2022). Positive psychology goes to school: conceptualizing students’ happiness in 21st century schools while ‘minding the mind!’are we there yet? evidence-backed, school-based positive psychology interventions. ECS Transactions107(1), 11199.

Waters, L., Algoe, S. B., Dutton, J., Emmons, R., Fredrickson, B. L., Heaphy, E., … & Steger, M. (2022). Positive psychology in a pandemic: Buffering, bolstering, and building mental health. The Journal of Positive Psychology17(3), 303-323.

Lomas, T., Waters, L., Williams, P., Oades, L. G., & Kern, M. L. (2021). Third wave posiLomas, T., Waters, L., Williams, P., Oades, L. G., & Kern, M. L. (2021). Third wave positive psychology: Broadening towards complexity. The Journal of Positive Psychology16(5), 660-674.‏tive psychology: Broadening towards complexity. The Journal of Positive Psychology16(5), 660-674.

מחקרים נוספים בגוגל סקולאר‏‏

כתבות נוספות על קואצ'ינג והתפתחות אישית:

הרצאת חוסן

בעזרת הרצאת מיינדפולנס המשלבת תאוריה לצד תרגול אתם תצאו מהרצאה אחרי שאתם יודעים מה זה מיינדפולנס, מה העקרונות המנחים את התרגול ואפילו עם חווית תרגול..

קרא עוד »

הרגלים של אנשים בריאים

לכולנו יש אדם קרוב או רחוק, שאנחנו נדהמים לראות כיצד הוא שומר על הגוף והנפש שלנו. אז איך הוא ואחרים עושים זאת? נחשוף את ההרגלים של אנשים בריאים.

קרא עוד »

התמודדות עם לחץ

התמודדות עם לחץ הינה יכולת קריטית בחיים. במדריך הבא תכירו טיפים מעולים שנכתבו על ידי קואצ'ר. אורח חיים בריא, תכנית 4A, מדיטציה, ניהול זמן – הם רק חלק מהטיפים.

קרא עוד »

למצוא את ה"למה"

למה כשאנשים במצבי קיצון, ההתנהגות משתנה בחדות, ולמה קל לי יותר ללמוד חומר שמעניין אותי מאשר כשמכריחים אותי. איך להציב מטרה ולהשיג אותה באמצעות הלמה שלי

קרא עוד »

אסרטיביות

אסרטיביות היא סוג של התנהגות המשמשת לביטוי צרכיו של אדם באופן בריא וחברתי. להיות אסרטיבי יכול להועיל במגוון מצבים חברתיים, אם כי יכולות להיות לכך

קרא עוד »

קאיזן

כולנו רוצים להיות בריאים, חכמים, ומאושרים יותר. אז למה כל כך קשה לנו לעשת את השינוי שאנחנו יודעים שאנחנו אמורים לעשות? דרך הקאיזן נותנת לנו את הפיתרון

קרא עוד »

איך לעשות שינוי בחיים

איך לעשות שינוי בחיים: אתם חוזרים בכל יום יותר ויותר עייפים מהעבודה או מהלימודים – ופשוט נמאס לכם. 4 צעדים פשוטים לאיך לעשות שינוי בחיים שיסייעו לכם לשנות את המצב.

קרא עוד »