שיפור הזיכרון
שיפור הזיכרון - המדריך המקיף בישראל

שיפור הזיכרון

מה משותף לתוף, פעמון, שולחן ומכונת כביסה? לא הרבה אם אתם שואלים את האדם הסביר. אבל מי שעוסק בטכניקות קבועות לגבי שיפור הזיכרון, ידע לומר לכם שאין שום מניעה שתצליחו לזכור כל מה שאתם רוצים באופן מדויק לחלוטין, אם רק תדעו איך עושים את זה נכון.

שיפור הזיכרון נקשר לנושאים כמו זיקנה, בעיות זיכרון, ריכוז, אסטרטגיות למידה, הצלחה בבחינות, פיתוח היכולות האישיות והצטיינות במקומות עבודה. הוא יוכל להביא אתכם מנקודה התחלתית בסיסית ובלתי מספקת למקומות נפלאים של הצלחה, שגשוג והעשרת הכישורים או היכולות. 

לזיכרון יש יכולת "לתת ביצוע" תחת מצבים מסוימים. אנשים בעלי קושי בריכוז למשל, יתקשו לשלוף מהזיכרון את המידע הדרוש, למרות שהם זוכרים אותו. אנשים שסובלים מחרדה, סטרס או ממשבר מסוים עלולים להדחיק מהזיכרון פרטים ויצטרכו טיפול מתאים כדי לקלף את שכבות ההגנה.

הזיכרון בטווח הארוך ובטווח הקצר

הזיכרון מורכב משניים: זיכרון לטווח הקצר וזיכרון לטווח הארוך. בטווח הקצר נזכור דברים שאנחנו אמורים ליישם בצורה שוטפת כמו למשל לזכור את שמו של אדם או את הכתובת להגעה. מחקרים קובעים שבכל רגע נתון אנחנו מסוגלים לזכור בערך שבעה פריטי מידע ובפרט השמיני אחד מהשבעה שלנו יימחק. בטווח הארוך נזכור דברים שאין טעם לשלוף בצורה מיידית, כמו למשל חומר מהקורס שלמדנו, אירוע מרגש או טיול עם חברים. 

איך לשפר את הזיכרון

נכונה האמרה שהמוח הוא שריר. ואם הוא שריר, הוא יצטרך תרגול, אימון ושיפור מיומנויות. לא סתם אנשים שפותרים תשחצים או משחקים שחמט נחשבים לחכמים במיוחד:

הם משפרים את תפקוד המוח לחשוב ומצליחים לשלוף זיכרונות בצורה מרהיבה. גם תזונה ושינה חשובים למוח ולכן אם אתם מעוניינים להתחיל לתרגל את שיפור הזיכרון שלכם, חשוב לשים במודעות גם את אורח החיים הבריא. 

איך משפרים את הזיכרון

מיקוד בפעולה אחת – נכון, בעולם של מולטיטאסקינג נדמה שזה אפילו מביש לבצע רק פעולה אחת, אבל איך תצליחו לשלוט בכמה פעולות במקביל אם לא תזכרו נכון כל פעולה בנפרד? לכן תחוו כל אחת מהן בפני עצמה. תדברו אותה, תגעו, תטעמו, תשמעו, תראו, תהיו. כך תוכלו ללחוץ יד לאדם שפגשתם שעה קודם ותוך כדי לציין את שמו, או להרצות לכיתה שלמה תוך שאתם עונים לשאלות אמצע חשובות. 

חזרתיות – למדתם טכניקה לשיפור הזיכרון? כמו זכירת שמות, קולבים, זכירת מספרים ועוד? תרגלו אותם שוב ושוב עד שזה יהיה לכם דבר טבעי. כמו כל דבר, ככל שנתרגל את הזיכרון שלנו, כך הוא ישתפר, מיום ליום, מפעם לפעם.

תהיו יצירתיים – אם מוטל עליכם לזכור רשימת פריטים ארוכה, שווה להמציא חרוזים, ראשי תיבות, שיר מולחן או כל רעיון אחר שיכול לעזור. אפשר אפילו לחבר סיפור מהפריטים או לדמיין שהם נמצאים בחדרי הבית השלכם. לא תאמינו כמה קל לשלוף דברים מהזיכרון כשאתם יוצרים דמיון ויזואלי ומוחשי. 

שיטת האסוציאציות – אם אתם מייצרים אסוציאציה כבר תוך כדי הפנמת המידע, הוא יצוף טוב ומדויק יותר בפעם הבאה. לדוגמה אם אתם צריכים למשל לזכור מהו תהליך פוטוסינתזה, יהיה לכם קל לדמיין צמח בשם "סינתזה" שאוהב להצטלם (פוטו) אך ורק באור יום ובשמש טובה. 

תרגילים לשיפור הזיכרון

הזיכרון שלנו הולך ונחלש עם הגיל ולא רק הפרקטיקות שהבאנו לכאן יעזרו לחיזוק שלו למשך הרבה שנים, אלא גם מהלך החיים, ההרגלים והשגרה שישפיעו עליו וימנעו בעיות של אובדן זיכרון ואפילו ניצני דמנציה. 

שמירה על אימוני המוח

בר אמרנו שהוא שריר ועליכם להתחשב בו ככזה גם בגילאים מאוחרים. אל תוותרו על התשבץ, הסודוקו, קריאת הספרים, למידה (למשל ללמוד שפה או לנגן על כלי נגינה) וכל מצב שבו המוח באמת נמצא בעבודה.

אל תוותרו על המעגלים החברתיים

מחקרים מראים שאינטראקציה חברתית בולמת מצבי מתח ודיכאון שמשפיעים המון על מצב הזיכרון. היפגשו עם חברים, התנדבו והשתתפו בחוגים כדי לטפח מעגלים חברתיים נוספים. 

כאוס או סדר מופתי 

יש אנשים שלא נוטים לשמור על הסדר, אבל מודים שתפקוד הזיכרון שלהם פועל בצורה הרבה יותר יעילה כך. הם זוכרים בדיוק היכן הניחו כל דבר ומתי ראו בפעם האחרונה את המפתחות. מצד אחר, אנשים שזקוקים לסדר ומתנהלים עם יומן, רשימות ותזכורות, מצליחים לפנות את הזיכרון שלהם לטובת זכירה של פרטים רלוונטיים אחרים בלי מאמץ. שווה לקבוע מה סוג ההתנהלות שעושה לכם טוב ולחיות על פיו. 

שינה, שינה, שינה

מיטה היא הלוקיישן הראשון והאחרון שמייעל את הזיכרון ותהליך השמירה של כל הזכרונות. המוח מבצע עיבוד לחוויות והמידע שגובש ומאחסן פריטים לרמה "שליפה" כך שתוכלו להשתמש בהם בהמשך. שינה גרועה פוגעת בדברים רבים, כשהעיקריים ביותר הם הזיכרון והריכוז. רוצים לשפר את השינה? קראו את המדריך המלא לשינה

טפלו במחלה הכרונית שלכם

אנשים שסובלים ממחלה כרונית כמו לחץ דם, אסתמה, דיכאון, סוכרת, כולסטרול גבוה, בלוטת התריס ועוד רבים ו"טובים", נוטים לפספס פיסות מידע חשובות בעקבות התרופות שהם נוטלים באופן קבוע. אל תזניחו את מחלתכם והתייחסו אליה ברצינות, טפלו בה כנדרש ובדקו את סוג התרופה הניתנת לכם וודאו שהיא לא מכילה תופעות לוואי שפוגעות בזיכרון. 

ספורט זה הכל

אימון כושר יומי או אפילו למשך מספר פעמים בשבוע תשפיע משמעותית על יכולות הזיכרון הגבוהות שלכם. לאנשים שנמצאים בתהליך של שיפור הזיכרון, מומלץ לבצע 150 דקות אימון שבועיות של אירובי כמו הליכה מהירה או אופניים. לרצים מביניכם, מסגרת ההמלצה היא 75 דקות שבועיות. 

מדיטציה ומיינדפולנס

תרגול של מדיטציה ותרגול של מיינדפולנס נמצאו במחקרים כי הם משפרים את יכולות הריכוז והלמידה וכן מורידים את רמת הסטרס. בזכות עובדות אלו, תרגול יום-יומי של מדיטציה ומיינדפולנס יכול להביע לשיפור משמעותי ביכולות הזיכרון שלנו. ניתן ללמוד זאת בעזרת קורס מיינדפולנס ובעזרת קורס מדיטציה.

נגינה

ישנם לא מעט מחקרים אשר מראים כיצד נגינה על כלי זמר כלשהו, משפרת יכולות קוגנטיביות שונות כמו זיכרון. על כן, במידה ואתם אוהבים מוזיקה, שקלו להכניס לחייכם כלי נגינה חדש. מעבר לחיזוק ושיפור יכולות במח, תזכו גם לתחביב חדש, ומוזיקה נפלאה. על המוזיקה איינשטיין אמר פעם:

"חיים ללא מוזיקה הם בלתי נתפסים עבורי. אני חי את החלומות בהקיץ שלי במוזיקה, אני רואה את חיי במונחים של מוזיקה… אני מקבל את מרבית הנאות החיים דרך מוזיקה"

תזונה לשיפור הזיכרון

מחקרים הוכיחו שצריכה של מזונות מסוימים עוזרת לשיפור הזיכרון ומן הצד השני אכילה לקויה, כלומר, אכילה שלא מתאימה למה שהגוף שלכם זקוק יכולה לפגוע ביכולות הזיכרון שלכם. כשמדובר על שיפור הזיכרון, מדובר בעיקר על ויטמינים אשר מייצרים תאי דם, בונים תאים, ומסייעים לתפקוד המוח ומערכת העצבים.
אחד מהמזונות אשר יסייעו לכם לשפר את הזיכרון הוא ויטמין B12.

ויטמין B12

מקורו של ויטמין זה הוא מהחי, ומצוי בעיקר בבשר, דגים, ביצים, ומוצרי חלב. (לטבעונים שבנינו – כדאי לבדוק את רמת ה B12 שלכם, ולאחר היוועצות עם רופא לשקול שימוש בתוספי תזונה).

חומצה פולית

חומצה זו מסייעת ביצור תאי הדם האדומים. מאכלים העשירים בחומצה פולית הם: סלק, תרד, ברוקולי, עדשים, שעועית, אספרגוס.

אומגה 3

מזונות עשירים באומגה 3 הם חיוניים למוח ותפקודו, כולל הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות. הקפידו על מצב מאוזן ללא חוסרים באומגה 3 ועל שילוב מזונות עשירים כמו דגים, סויה, זרעי פשתן ואגוזי מלך.

שמן זית

מחקרים הוכיחו ששתיית שמן זית בכמות מתאימה, יכולה לשמור על הזיכרון שלנו.

 

קורס לשיפור הזיכרון

אם הגעתם עד לכאן, ואתם מעוניינים להפסיק לומר משפטים כמו "מצטער, אבל אני גרוע בשמות", "וואי הזיכרון שלי על הפנים", "הזיכרון שלי לא כמו שהיה פעם"כדאי שתקראו היטב.

אנחנו גאים להציע, את אחד הקורסים הטובים ביותר הקיימים בארץ, שסייעו לאלפי אנשים להחזיר את האמון בזיכרון שלהם, להפסיק להיות מובכים בסיטואציות חברתיות, ולזכור פשוט יותר ובקלות.

קורס לשיפור הזיכרון

מה הקורס כולל? 

הקורס כולל את קורס שיפור הזיכרון של ערן כץ

לא פחות מ-35 שיעורים מוקלטים אונליין שבהם תלמדו יחד עם ערן בצורה פשוטה, מצחיקה ומובנת:

  • טכניקות לזכירת שמות – הסוף ל"אני גרוע/ה בשמות"
  • איך לזכור מידע חדש בחצי מהזמן – תגידו להתראות לפחדים ולחץ מפני חומר חדש ומבחנים ושלום להנאה וצחוק בזמן למידה וזכירת חומר.
  • איך לזכור מספרים, תאריכים ונוסחאות.
  • איך ללמוד שפות זרות ולאבד את הפחד מלמידת שפה זרה.
  • איך להעביר הרצאה או סדנה בביטחון ללא צורך במצגת ובדפים.
  • שיפור יכולת הריכוז.
  • איך לזכור לבצע משימות, לזכור אם נעלנו את הדלת ואיפה שמנו את המפתחות של המכונית.
  • איך להחזיר לעצמנו את האימון בזיכרון

ובנוסף, הקורס כולל 2 סדנאות ייחודיות שמעביר ערן שני (אורך הסדנאות הכולל: כ – 200 דקות צפייה)

  • סדנת מפות חשיבה – נכיר, נלמד ונתרגל כלי עוצמתי בשם MIND MAPPING (ובעברית: מפות חשיבה). נלמד כיצד המוח זוכר, ונכיר כלי אשר מנצל את ההבנה הזו בכדי, לזכור, לארגן, להעלות רעיונות, לנהל וללמוד בדרך מיוחדת מאוד.
  • סדנת מיינדפולנס – נכיר, נלמד ונתרגל מיומנות מדהימה בשם מיינדפולנס, אשר מחוללת מהפכה ברחבי העולם. נלמד כיצד מספר דקות בלבד של תרגול מיינדפולנס ביום יכול לאפשר לנו להפגת מתחים, לשיפור יכולת הריכוז וכן לשיפור יכולת הזיכרון.

מי מעביר את התכנים?

התכנים מועברים על ידי ערן כץ, שיאן גינס בזיכרון וכן על ידי ערן שני, תלמידו של ערן כץ ושל ג'ים קוויק (מאמני מוח בינלאומי).

קצת על ערן כץ – ערן הינו שיאן גינס בזיכרון, אשר העביר את הרצאותיו ללמעלה מ 500,000 אנשים ברחבי העולם, הינו מרצה וסופר ידוע ברחבי העולם.

קצת על ערן שני – ערן הינו מאמן אישי בשיטת NLP ומנחה סדנאות לבני נוער ובוגרים בשנות ה- 20. ערן למד מדיטציה, קואצ'ינג, מיומנויות זיכרון, ספורט והנחיית קבוצות. כעת, הוא חולק את הידע שלו עם למעלה מ 21,000 אנשים מדי חודש.

מה עלות הקורס?

העלות של הקורס הכוללת עבור התכנים של ערן כץ וערן שני הינה 697 ש"ח.

לכמה זמן ניתנת הגישה לקורס

רוכשי הקורס, נהנים מגישה לקורס – לכל החיים

למי הקורס מתאים

  • סטודנטים אשר רוצים לשפר את מיומנויות הקריאה, הלמידה והזיכרון שלהם.
  • מבוגרים אשר מעוניינים לחזק את שריר הזיכרון ומעוניינים להאט את הריגרסיה.
  • כל אדם אשר מעוניין לשפר את הזיכרון שלו.
  • כל אדם אשר חווה קושי ותסכול בתהליך למידה וקריאה ומעוניין להחליף את התחושות האלו בחוויה טובה, נעימה ומהנה

לרכישה – לחצו כאן

 

טכניקות לשיפור הזיכרון

לאחר שהתייחסנו לנושאים שונים ומגוונים שיכולים לשפר באופן עקיף את הזיכרון שלנו, כעת נתייחס למספר טכניקות אשר יעזרו לכם בפועל פעיל ואקטיבי לשפר ובעיקר לאמן את הזיכרון שלכם. מוכנים? בואו נתחיל!

העקרון הבסיסי – אין זיכרון גרוע יש מח לא מאומן

יש לנו נטייה טבעית לחלק "שבחים" לזיכרון שלנו על ימין ועל שמאל: "אני גרוע בשמות", "המח שלי לא משהו", "אני לא מצליח לזכור אף פעם את מה שמורה אומר", "אני כל הזמן שוכח" והרשימה עוד ארוכה.

כשאנחנו מדברים בשפה שלילית למח שלנו, הסיכוי שלנו באמת להשתפר ולהצליח לזכור, צונח דרמטית.

לכן, העיקרון הבסיסי והחשוב ביותר הוא להבין שאין דבר כזה זיכרון גרוע, אלא מח לא מאומן. בזכות תרגול קבוע של טכניקות לשיפור זיכרון, אתם תראו כי ניתן לשפר את יכולות הזיכרון בצורה יוצאת דופן.

איך לזכור שמות – טכניקה לזכירת שמות

נתחיל כעת, מהדבר החשוב ביותר אולי שעלינו לזכור בחיי היום -יום והוא : השמות של הסובבים אותנו. "השם של האדם הוא הכבוד שלו" – אם תזכרו את השם של האדם שמולכם, אוטומטית הוא ירכוש יותר חיבה וכבוד אליכם. זה יכול להיות אדם חדש בעבודה, קרוב משפחה רחוק שלא ראינו שנים, או לקוח חדש שנכנס לפגישה איתנו בפעם הראשונה.

לא רק שתחום זכירת השמות הוא אחד הנושאים החשובים ביותר בתחום הזיכרון, הוא גם אחד הנושאים שבהם אנשים הכי נוטים לשגות.

"אני גרוע בשמות" – אחד המשפטים הכי נפוצים שתבקשו בקרב עובדים, סטודנטים, תלמידים, מבוגרים ואיפה לא.

אז מה עושים? הינה הפיתרון:

  1. מעולם לא ניסיתם לזכור – הסיבה העיקרית שבגינה אנשים לא זוכרים שמות היא מהסיבה הפשוטה ואולי המגוחכת להפליא – מעולם לא ניסינו לזכור את השם. פעמים רבות, השם של האדם שמולנו, צף לרגע מהיר במהלך השיחה, נעלם, ואחריו אנו נכנסים לרצף שאלות ותשובות. בדרך כלל, אנו נוטים להעניק מינימום זמן להצגת השם. לכן, דבר ראשון שיש לעשות על מנת לזכור את השם הוא – להקדיש תשומת לב לשם של האדם שמולי. כאשר אדם אומר את שמו, עצרו לרגע. אמרו את השם בלב, תשאלו שאלה בנוגע לשם וחזרו בקול על שמו. תשומת הלב הזו שהקדשתם לשם, תעלה את הסיכוי לזכור את השם פלאים.
  2. מצאו את המוטיבציה – אם היינו אומרים לכם שאם תזכרו את השם של האדם הבא שתפגשו, תקבלו מזוודה מלאה בחצי מליון שקל – האם הייתם זוכרים? בוודאי שכן! למה? כי יש לכם מוטיבציה טובה לעשות זאת. לכן, כאשר אתם פוגשים אדם חדש, מצאו סיבה טובה לכך שעליכם לזכור את שמו. "אנחנו יכולים להפוך לחברים טובים", "הוא יכול לעזור לי בשיעורים", "אנחנו יכולים לעשות עסקים", "אישתי תשמח לדעת שזכרתי את שמו" ועוד.
  3. חזרתיות היא אם כל המיומנויות – כדי לזכור את השם של האדם שמולכם, חזרו עליו במהלך שיחה מספר פעמים מרגע שהחלפתם שמות. זה גם יעזור לכם לזכור את השם, וגם יעשה כבוד ונעים לאדם שמולכם. לשמוע את השם שלנו בקול רם, זה אחד הצלילים הכי יפים לאוזן האנושית.
  4. מצאו פרט מיוחד באדם שמולכם –  בחרו פרט בפנים או בלבוש שמושך את תשומת הלב שלכם באדם שלפניכם. זה יכול להיות סוג אף, צבע עיניים, צבע וסגנון שיער ועוד. מציאת פרט ייחודי ומושך באדם שמולנו, היא דרך מעולה לזכור אותו טוב יותר.
  5. חברו בין אסוציאציית השם לאדם – במיוחד בשפה העברית לשמות שלנו יש פירוש: תמר, הילה, שקד, גיא, דוד ועוד. לכן, העזרו בפירוש השם או באסוציאציה שהשם מעלה בכם וקשרו אותם לפרט המיוחד שמצאתם באדם. כך למשל אם לתמר יש אף מיוחד, דמיינו כי מתוך האף נופלים לה המון תמרים בצרורות – אנו מבטיחים שלא תשכחו את התמונה הזאת.
  6. אמרו את השם כשאתם נפרדים לשלום – כל חזרה נוספת על השם משפרת את יכולת הזכירה. לכן, בסיום המפגש, המסיבה או הראיון, הפרדו לשלום מהאדם בעזרת אמירת שמו.
  7. חזרו על השמות בסוף היום – במידה והייתם באירוע גדול עם שמות רבים, סיימו את היום עם השאלה – "את מי פגשתי היום?" חזרה על כלל השמות שפגשתם באותה היום, תאפשר לכם להעביר את השמות מהזיכרון לטווח קצר אל הזיכרון לטווח ארוך

איך לזכור טקסטים ומידע

בתור סטודנטים, מורים, עובדים או מנהלים, אנו נדרשים לזכור טקסטים ומידע שקראנו. איך ניתן לעשות זאת בצורה האפקטיבית ביותר? הינה מספר דגשים חשובים:

  1. הפכו את הקריאה הפסיבית לקריאה פעילה – על מנת לזכור נושא מסוים, עלינו להפעיל את כל החושים. כאשר אתם קוראים מידע שברצונכם לקרוא, עליכם לפעול באופן שונה מהאופן בו אתם קוראים ספר רומנטי לפני השינה. ככל שנפעיל יותר חושים ונבצע קריאה פעילה, כך נזכור טוב יותר את החומר. קריאה פעילה מתבטאת ב:
    • מרקור נושאים חשובים.
    • כתיבת הערות לצד משפטים מעניינים / לא מובנים.
    • סיכום קצר על כל נושא שלמדנו.
    • בחינה עצמית – סיימנו קטע, נשאל את עצמנו שאלות בנושא
    • קריאה מהירה – בזכות טכניקה לקריאה מהירה, תוכלו לקרוא כ 200% אחוז מהר יותר והמשמעות? פחות זמן קריאה ויותר זמן להטמעת החומר שקראתם.
  2. מצאו את ביטויי המפתח – בכל קטע ישנם מספר ביטויי מפתח אשר מהווים את לב הטקסט. מצאו אותם ועשו רשימה מסודרת! כך למשל במאמר זה על שיפור הזיכרון תוכלו למשל לשים לב לביטויי מפתח כמו "זיכרון לטווח קצר וארוך, אסוציאיות, תזונה, טכניקות לשיפור הזיכרון, בעיות זיכרון ועוד". ביטויי המפתח חשובים מפני שאם ניזכור אותם – המח שלנו ידע אוטומטית לקשר אליהם את שאר המידע החיוני.
  3. איך לזכור את ביטויי המפתח? – אז לאחר שעשינו רשימה של ביטויי מפתח, עלינו כעת לזכור אותם. איך עושים זאת?
    • יוצרים מהם סיפור – ניקח כל ביטוי מפתח, נהפוך אותו בדמיון לתמונה / סרטון ונחבר אותו לביטוי הבא. לזיכרון שלנו קל משמעותית לזכור דברים חזותיים מאשר מושגים אבסטרקטים. כך למשל נוכל לזכור את המאמר שלנו:
      • זיכרון -> נדמיין שאנו שוכבים במיטה וחולמים ועולה לנו זיכרון מבית.
      • זיכרון לטווח ארוך -> נדמיין שבתוך הבית נמצא איש גבוה מאוד.
      • זיכרון לטווח קצר -> נדמיין שלצד האיש הגבוה מאוד, נמצא איש נמוך מאוד.
      • אסוציאציות -> המילה הזו אוטומטית מזכירה לנו את הביטוי "שמש אסוציאציות" לכן נדמיין כי האיש הנמוך, יוצא החוצה ומשתזף בשמש.
      • תזונה -> נדמיין שהשמש אוכל כל מיני מאכלים (מגוחך נכון? בדיוק בגלל זה נזכור את זה!) היא אוכלת פירות יער ושותה שמן זית (מאכלים שבריאים לזיכרון).
      • וכן הלאה.
    • טכניקת "החדר הרומאי" – מדובר בטכניקה מפורסמת לזכירת פריטים:
      • לוקחים מקום שאנו מכירים היטב כמו הבית שלנו.
      • מחלקים אותו על פי החדרים השונים כמו למשל סלון, מטבח, חדר שינה ושירותים
      • ממפים לפי סדר קבוע (על פי כיוון השעון למשל) את החפצים שבבית. חשוב – לא חוזרים על חפץ שציינו כבר בחדר קודם.
      • מדמיניים בראש את המקום הזה, את החדרים ואת החפצים.
      • חוזרים על כך מספר פעמים
      • כעת יצרנו זיכרון בראש שאליו ניתן לשייך פריטים חדשים – נבחר בחדר, ונשייך את מה שאנחנו צריכים לזכור לפריטים הללו.
      • לדוגמה: המטבח שלי מורכב מ: מקרר, כיור, מדיח כלים, מיקרוגל ושולחן גדול. אדמיין כי במקרר נמצאים מלא מוחות (זיכרון), בכיור יושב איש ארוך במיוחד (זיכרון לטווח ארוך), במדיח כלים מסתתר גמד (זיכרון לטווח קצר), במיקרוגל קורנת שמש חזקה שמסנוורת אותי (שמש אסוציאציות) ועל השולחן יש שפע מזון (תזונה לשיפור הזיכרון).
  4. תרגול זאת שוב ושוב – תרגלו את הטכניקות שציינו, קודם לבד בבית ולאחר מכן עם אנשים נוספים. ככל שתשתפו יותר אנשים בטכניקות הללו ותלמדו אותם, כך הדברים יוטמעו אצלכם טוב יותר. בזכות הטכניקות האלה, לא רק שתשפרו את הזיכרון, אלא גם תזכרו מהר יותר ובצורה מהנה יותר את מה שעליכם לזכור.

וכעת, נתמקד בצד השני של המטבע – בעיות זיכרון:

בעיות זיכרון

בעיות זיכרון
בעיות זיכרון – איך מתמודדים

קרה לכם שראיתם מישהו שאתם מכירים ברחוב ולא הצלחתם לזכור איך קוראים לו? או שבכלל לא זכרתם מאיפה הוא מוכר לכם? קרה לכם שלא הצלחתם להתמודד עם זיכרון החומר למבחן מסוים? האם יצא לכם לפגוש אדם מבוגר אשר לא זוכר דברים בסיסיים מאוד? כל אלו הם סוגים של בעיות זיכרון.

בעיות זיכרון יכולות להיות מכמה סוגים: בעיות זיכרון לטווח קצר, בעיות זיכרון לטווח ארוך, דמנציה (אלצהיימר), ועוד.

שיפור זיכרון למבוגרים ושיפור זיכרון לסטודנטים

בעיות או חוסר בשינה:

מחקרים הוכיחו שבמהלך השינה, המוח שלנו מעבד את אשר חווה במהלך היום, ומתאושש לקראת היום הבא. מחסור בשינה עלול לגרום לבעיות בזיכרון. על מנת לפתור את זה, יש להקפיד על שינה מספיק ארוכה ואיכותית, ללא הפרעות.

במקרה של הפרעות שינה, לפעמים הפתרון יכול להיות הורדת המתח הנפשי, הפחתת כמות האוכל שאוכלים לפני השינה (הגוף מתאמץ בעיכול האוכל ולכן יותר קשה לישון), או בכלל טיפול תרופתי (לאחר היוועצות עם רופא מומחה כמובן). בכל מקרה, ברור ששיפור השינה יגרור יחד איתו את שיפור הזיכרון!
טיפ למבוגרים ולסטודנטים – יצא לכם לחשוב ולומר "אני אשן מעט בלילה, אקום מוקדם בבוקר, ואלמד המון שעות מחר"? אם התשובה היא כן, תופתעו לגלות שהוכח שעדיף לפעמים לישון שעתיים יותר, ללמוד שעתיים פחות במהלך היום, ועדיין הלמידה תהייה יותר אפקטיבית! (ברמה שתפצה על "בזבוז" זמן הלמידה שבו ישנתם, ואף יותר).

מחסור בפעילות גופנית:

אנחנו נועדנו לנוע! הגוף שלנו ובפרט המוח שלנו, זקוקים לפעילות אקטיבית על מנת לשמור על כל התהליכים בגוף פעילים ותקינים. אנשים שיושבים במשך שעות רבות, שלא מבצעים עבודה פיזית או פעילות גופנית, מביאים על עצמם בעיות זיכרון.

ומן הצד השני, במידה ואתם מבצעים פעילות גופנית אתם מחזקים לא רק את הגוף, אלא גם את המוח והזיכרון.

פעילות גופנית מסייעת לזיכרון בהרבה אופנים! בתור התחלה, פעילות גופנית מסייעת במניעת היצרות העורקים, ומסייעת בהזרמת הדם למוח. הזרמת הדם למוח משמרת את התאים הקיימים, ומונעת מהם להזדקן ולהיחלש. בנוסף, הפעילות הגופנית נותנת לנו משמעות לשגרה היומיומית, ומונעת מאתנו להתנוון ולתת לזמן לחלוף ללא מעש, דבר אשר הוכח שגורם לדעיכת הזיכרון.
טיפ למבוגרים ולסטודנטים – תנסו לשנן חומר בזמן עמידה או הליכה הלוך חזור בחדר! זה יזרים לכם דם למוח ויגרום לכם לקלוט יותר חומר בפחות זמן! למידה תוך כדי פעילות ספורטיבית כמו הליכה, ריצה או שחייה משפרים את ביצועי הזיכרון שלנו עד 200% !

 

לסיכום, בעיות זיכרון זה דבר אשר פוגש את כולנו בשלב כלשהו: בלמידה למבחנים, בזכירת שמות ותאריכים, או אפילו בהתמודדות עם ההורים/ סבא וסבתא שלנו, או כאשר אנחנו מזדקנים בעצמינו. לכן, חשוב שנדע מה הם הגורמים לבעיות זיכרון, ושנדע איך ניתן על ידי שינויים באורח החיים שלנו, לגרום לשיפור הזיכרון, ולהתמודדות עם בעיות הזיכרון והשכחה!

לקבלת פרטים על קורסים, סדנאות ומפגשים לשיפור הלמידה והזיכרון

מדריכים ומאמרים בנושא אסטרטגיות למידה וזיכרון

יום גיבוש לעובדים

יום גיבוש לעובדים

יום גיבוש לעובדים: מחפשים פעילות גיבוש לעובדים? מעוניינים בפעילות חוויתית ומעשירה לארגון או לחברה? אנו שמחים להציע מגוון פעילויות חלקן בדגש על כיף והנאה, וחלקן

קרא עוד »
התנסות הובלת עיוור

תרגיל "הובלת עיוור"

המטרהתוכן ענייניםהזיכרון בטווח הארוך ובטווח הקצראיך לשפר את הזיכרוןאיך משפרים את הזיכרוןתרגילים לשיפור הזיכרוןשמירה על אימוני המוחאל תוותרו על המעגלים החברתייםכאוס או סדר מופתי שינה, שינה,

קרא עוד »
פעילות גיבוש

פעילות גיבוש

פעילות גיבוש: מחפש פעילות גיבוש לצוות? מחפשת פעילות חוויתית לחברה או לארגון שבו את עובדת? פעילות טובה, יכולה לשפר את המצב-רוח של המשתתפים בה, אבל

קרא עוד »
סדנת ניהול זמן

סדנת ניהול זמן

איך הופכים להיות מאסטרים בניהול זמן? איך מספיקים פי 2 במחצית מהזמן? איך מתעדפים משימות בצורה שתשקף את מה שחשוב לי באמת? איך מסיימים יום

קרא עוד »
זיכרון (1)

מה זה זיכרון

זיכרון זו היכולת של יצורים חיים (ושל מכונות) לשמור מידע. מושגי מפתח בזיכרוןתוכן ענייניםהזיכרון בטווח הארוך ובטווח הקצראיך לשפר את הזיכרוןאיך משפרים את הזיכרוןתרגילים לשיפור

קרא עוד »
איך להצליח בתואר

איך להצליח בתואר?

שנת הלימודים כבר בפתח, ולחלקנו היא כבר אף התחילה. אז הגיע הזמן לענות על השאלה איך להצליח בתואר? קודם כל, אנחנו רוצים לומר תודה ללמעלה

קרא עוד »
הרצאת ניהול זמן

ניהול זמן הרצאה

“אם הייתה לכם עוד שעה ביום, איך הייתם מנצלים אותה?", את הרצאת ניהול הזמן, אני פותח לא פעם בשאלה הזו. ומקבל תשובות חשובות כמו: מבלה

קרא עוד »

טיפים – איך ללמוד אנגלית

קשה להתעלם מהעובדה שהשפה האנגלית הופכת יותר רלוונטית בחיי היום-יום שלנו ובתוכן שאנחנו צורכים: סדרות טלוויזיה, מוסיקה, אתרי אינטרנט ואפילו סביבות העבודה. לכן, ניתן להבין

קרא עוד »
קורס שפות

קורס שפות

היכולת ללמוד שפה חדשה היא מופלאה – להכיר תרבות חדשה, אנשים חדשים, לפתח את המח, ולהתענג על צלילים, ביטויים, מילים וסיפורים שלא הכרנו קודם. קורס

קרא עוד »
לימוד שפות

לימוד שפות

חולמים ללמוד שפה זרה חדשה? מחפשים דרך ללמוד אותה ביעילות? לימוד שפות היא יכולת מדהימה שתאפשר לכם ללמוד כל שפה שתרצו בקלות ובמהירות. אנחנו כאן

קרא עוד »
קורס לשיפור הזיכרון

קורס לשיפור הזיכרון

אם אתם מעוניינים להפסיק לומר משפטים כמו “מצטער, אבל אני גרוע בשמות”, “וואי הזיכרון שלי על הפנים”, “הזיכרון שלי לא כמו שהיה פעם” – קורס לשיפור הזיכרון,

קרא עוד »
קורס ניהול זמן - מאסטר הזמן

קורס ניהול זמן

קורס ניהול זמןתוכן ענייניםהזיכרון בטווח הארוך ובטווח הקצראיך לשפר את הזיכרוןאיך משפרים את הזיכרוןתרגילים לשיפור הזיכרוןשמירה על אימוני המוחאל תוותרו על המעגלים החברתייםכאוס או סדר

קרא עוד »
מפת חשיבה

מפת חשיבה

מפות חשיבה הן כלי לניהול מידע ויזואלי אשר מאפשר לנו לבנות, לארגן ולזכור מידע בדרך אפקטיבית מאוד. המדריך המלא על מה זה מפות חשיבה, איך יוצרים מפת חשיבה וטיפים..

קרא עוד »
אפקטיביות מול יעילות

אפקטיביות מול יעילות

ישנו הבדל חשוב בין אפקטיביות לבין יעילות. שתי המילים מושכות את תשומת הלב של כולנו. מה זה אפקטיבי, מה זה יעיל, איך הופכים להיות אפקטיבים? כל המידע שאסור לפספס.

קרא עוד »
ניהול זמן

ניהול זמן

מהו ניהול זמן, מה החשיבות שלו ומה אתם חייבים לדעת כדי לשפר את ניהול הזמן שלכם. 7 עקרונות זהב שישפרו את הביצועים שלכם, ו 7 טעויות נפוצות שאתם חייבים להמנע מהן.

קרא עוד »
ערן כץ

ערן כץ

כמה פעמים קרה לכם שנכנסתם לסופר ויצאתם בלי הדבר שבגללו הגעתם מלכתחילה? עם שבעה ספרים מאחוריו, למעלה מ 1,000 הרצאות והמון ידע וניסיון – ערן כץ יעזור לכם לזכור.

קרא עוד »
מה ללמוד

מה ללמוד

השאלה מה ללמוד פוגשת עשרות אלפי ישראלים מדי שנה. במדריך הבא תקבלו כלים פרקטיים שיעזרו לכם למצוא סופסוף את התשובה וכן טיפים שכדאי לדעת כאשר מתלבטים מה ללמוד.

קרא עוד »
איך ללמוד למבחן

איך ללמוד למבחן

מבחנים הם הסיוט של רוב הלומדים. אך עם טיפים מנצחים לאיך ללמוד למבחן, תוכלו להפוך את הלמידה לנכונה יותר, ממוקדת יותר ומוצלחת יותר. המדריך שחובה להכיר ללמידה.

קרא עוד »
כיצד המח שלנו עובד

כיצד המוח שלנו עובד

המוח הוא האיבר המסתורי ביותר בגוף האדם. חוקרים רבים עוסקים בשאלה כיצד המוח שלנו עובד ומנסים לפצח את החידה המרתקת הזאת. במאמר הבא, תקבלו הצצה למסקנות ולתגליות שנמצאו

קרא עוד »
קריאה מהירה

קריאה מהירה

ליכולת לקרוא מהר יותר יש כח יוצא דופן: ללמוד יותר, בקלות, תוך כדי הנאה ובפחות זמן. הטכניקה הבאה תסייע לכם לקריאה מהירה בכ 200%, וב 10 דקות השקעה. מוכנים? הכנסו

קרא עוד »
אסטרטגיות למידה

אסטרטגיות למידה

אסטרטגיות למידה מתקדמות מסייעות לנו ללמוד בקלות ולהגיע להצלח ולהצטיינות. אנחנו כאן כדי לחשוף את האסטרטגיות שטובי המומחים משתמשים בהן. מוכנים? אנחנו מתחילים.

קרא עוד »