אנשים תמיד מחפשים את הדרך הבטוחה והקלה להצלחה, להצטיינות, להעפלה אל הפסגה. אבל לא תמיד יודעים כיצד ליישם אסטרטגיות למידה כדי להגיע לשם. בחלק גדול מהמקרים, הם אפילו לא יודעים שבכלל קיימות אסטרטגיות למידה שיכולות לעזור להם לשלוט במערך הלמידה ולהשיג תוצאות גבוהות.
איך אסטרטגיות למידה עוזרות
ניקח למשל את קורל – סטודנטית לפסיכולוגיה שממש אוהבת את התחום ושואפת לקליניקת טיפולים עצמאית ביום מן הימים. בבית הספר לימדו אותה שכדאי להדגיש בספרים והמחקרים את המשפטים החשובים. אך ברגע האמת כשהיא ניצבת מול הדף עם המרקר ביד, כמעט לא נותרות מילים לא מסומנות. הכל פתאום נראה חשוב מידי והדרך לארגן את המלל, לסכם או לתמצת אותו הולכת לאיבוד.
ואמיר למשל – תלמיד י"ג במגמת ביוטכנולוגיה שמספיקות לו 5 דקות כדי לצאת מריכוז ולקרוא שוב ושוב את אותו המשפט. הוא יודע שגם בשאלונים אמריקאים הוא פחות מצליח, משום שהוא מקפיד לסמן את התשובה הראשונה שנראית נכונה ולא קורא עד הסוף כדי לוודא אם קיימת תשובה "נכונה יותר".
אסטרטגיות למידה או בשמן העתיק יותר – מיומנויות למידה, נרכשות אצלנו כבר מכיתה א'. אנחנו לומדים כיצד ללמוד ומקבלים כלים שיעזרו לנו לנהל את אופן הלמידה, בעיקר כשאנחנו מתבקשים ללמוד עצמאית. תלמידים שמסיבה כלשהי לא רכשו מיומנויות וכלים כבר מגיל עיר מאוד, יתקשו בדרך כלל בבחינות הבגרות, בשאלוני הצו הראשון, בבחינות הקבלה ללימודים אקדמיים, אפילו בשאלון או הראיון המקדים שמסנן מועמדים בראיונות עבודה.
אסטרטגיות הלמידה מייצרות שינוי בדפוסי הלמידה הקיימים. אם תדעו לא רק "שצריך ללמוד" אלא איך באמת ללמוד וליישם את הידע שנכנס לכם לתוך הראש, תוכלו לקבל גם הצלחה בבחינות וגם תחושת ביטחון מוגברת, לטפח את היכולות ואת המסוגלות שגם הם חשובים על מנת להצליח. מומחים שמלמדים אסטרטגיות למידה מדברים על התאמת מגוון אדיר של שיטות לכל לומד לגופו כדי להתגבר על האתגרים האישיים שהוא חווה.
אם קורל למשל תדע כיצד למרקר נכון את מאמרי הפסיכולוגיה שלה, היא תוכל לחסוך זמן יקר בהכנה לבחינה ולהתמקד בעיקר במקום בתפל. אם אמיר יבין כיצד לשלוט בקריאת השאלה והתשובות האפשריות עד הסוף ולהתפקס יותר לאורך הלמידה, הוא יצליח להתנהל בצורה שקטה ורגועה יותר שתוסיף לו מוטיבציה וכמובן עוד הרבה נקודות לציון.
קורס אסטרטגיות למידה
אם אתם רוצים ללמוד כמו שצריך "איך ללמוד" – קורס אסטרטגיות למידה יכול לסייע לכם בכך ללא ספק.
מה כולל קורס אסטרטגיות למידה
- למידת כלים ומיומנויות ללמידה אפקטיבית + תרגול.
- למידת כלים ומיומנויות לשיפור הזיכרון + תרגול.
- ניהול זמן אפקטיבי – איך לנהל נכון את הזמן בחיי היום יום.
- איך ללמוד שפות חדשות.
- איך ללמוד חומר עיוני (תיאורטי).
- סוגי למדנים – איך לזהות מה הדרך הכי טובה עבורי ללמוד.
למי קורס אסטרטגיות למידה מתאים
ישנם מספר קורסים שמותאים לקהל השונה: לילדים, לבני נוער, לסטודנטים ולמבוגרים.
לכל הפרטים על הקורס הדיגיטלי – קורס אסטרטגיות למידה
6 אסטרטגיות למידה כלים
אם אתם מחפשים כלים לאסטרטגיות למידה – 6 הכלים הבאים יכולים לסייע לכם רבות. שימוש בכלים אלו בלבד, יכולים לשפר רבות את תחושת ההצלחה שלכם בזמן הלמידה וכן בתוצאות הסופיות.
יוצרים לו"ז ומתחילים ללמוד שבוע עד מס' שבועות לפני
הסיוט הכי גדול של הלומדים הוא לשנן חומר תחת לחץ. מעבר לזה, מה שנדחס למוח במספר שעות הופך לזיכרון פחות אפקטיבי מזכרונות שמתקבלים לטווח הארוך. לכן בהתאם להיקף החומר כדאי להתחיל ללמוד כבר כמה שבועות קודם, כשהימים הראשונים מוקדשים ללמידת החומר "מחדש" והיתר לשינון, סיכומים, חזרות, תרגול וסימולציות.
בונים את הסיפור המושלם סביב החומר
טוב נו, לשנן יכול לעבוד. אבל מה תעשו אם המבחן כולל גם הצגת דוגמאות ומקרי בוחן שתצטרכו לשלב בהם מושגים, תיאוריות או רעיונות שלמדתם? שווה לקחת את המושגים שתיבחנו עליהם ולבנות סביבם דוגמאות מציאותיות. הן יעזרו לכם להבין את החומר, לעבוד על שיפור הזיכרון וגם יכינו אתכם למצב שבו תצטרכו לספק תשובה יצירתית, בלי לבזבז זמן חשיבה במבחן עצמו.
מדברים בראשי תיבות
הרבה לומדים משתמשים באסטרטגיית הלמידה הכוללת ראשי תיבות של "פרטי מפתח". מי היו בעלות הברית במלחמת העולם השנייה? מהי הנוסחה והצעדים לפתרון המשוואה באלגברה? מהם 3 הכללים החשובים במקרא? אם תשננו פרטים חשובים שבטוח תישאלו לגביהם באמצעות ראשי תיבות, יהיה לכם קל יותר לשלוף אותם מהזיכרון.
מרקור מאמרים
ילדים, צבעו את הציור ורק את הנעלם השאירו בלבן. מוכר לכם? ברור. אבל כאן זאת לא המטרה. לסמן את כל הטקסט למעט מילים בודדות הוא בהחלט לא מה שאתם מכוונים אליו ולכן נסו לעקוב אחרי הכלל הבא: בדרך כלל במאמרים גדולים, חלק ניכר מהרעיונות יחזרו על עצמם במילים או בסגנון שונה. הם יביעו דרך פסקאות המשך את מה שנאמר כבר קודם. לכן המטרה שלכם היא להבין מתי הטקסט חוזר על עצמו ופשוט להפסיק לסמן!
ה-אסטרטגיות לאנשים שלא מצליחים להתנתק מהנייד
אח, כמה זה קשה להניח בצד את הנייד ולהתרכז בלימודים. פתרונות קסם אמנם לא תמצאו כאן, אבל יש כמה דרכים שבעזרתן תוכלו לנתק את הפיתויים או להגביל אותם ולהתחיל באמת ללמוד.
Forest – לא עומדים בפיתוי להרים כל כמה דקות את הטלפון או לעבור למסכים אחרים במחשב? תוסף מדליק יבנה לכם יער בהתאם לכמות הזמן שתגדירו. כל עוד אתם מתמקדים בלמידה, אתם אחראים לגורלו של השתיל הקטן שיופיע על המסך. תציצו בפייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם ודומיהם אפילו לרגע ובמו ידיכם תהרגו את העץ וגם תקבלו על כך הודעת נאצה שתעשה לכם מצפון לטווח הארוך.
Cold Turkey – תוסף שיאפשר לכם לייצר רשימה שחורה ובלתי מוגבלת של אתרים ותוכנות שייחסמו, לאורך מסגרת השעות שתגדירו. שכחתם וניסיתם לגלוש למשל ב-ynet שנמצא ברשימת החסומים? האתר יבעט אתכם בשמחה החוצה.
StayFocusd – כאן הולכים על הקצבת זמני גלישה חופשית על פי מה שתגדירו: באילו אתרים מותר לכם להסתובב לצורך הלמידה ובאילו ממש לא. אפשר להגדיר גם חסימת נגני מולטימדיה ופלאש, הודעות פייסבוק, פורומים והיד עוד נטויה. התוכנה תספק לכם אזהרה לגבי כמות הזמנים ההולכת ואוזלת ולא תהיה לכם ברירה אלא להמשיך ללמוד בקצב.
והכי חשוב: לומדים מה מפיל אתכם
אם תגלו מה עקב האכילס שלכם במבחנים, תמיד תוכלו לשלוט בו. בטכניקה הזו, אנשים שלא קוראים את השאלה עד הסוף יכולים לפתח את ההרגל לסמן קו או נקודה אחרי המילה האחרונה ואנשים שנופלים על מילים בעייתיות כמו אינו/ הינו, עם/ בלי וכד' יוכלו להקיף אותן בעיגול לפני שבכלל חושבים על מענה לשאלה. נסו לחשוב על האתגרים האישיים שניצבים בפניכם במבחן עצמו ופתחו סביבם עוד ועוד הרגלים ואסטרטגיות למידה שיעזרו לכם להתמודד איתם.
קדימה, תצליחו!
טיפים להתמודדות עם קשיי למידה וריכוז
הרפואה המודרנית מציעה לנו לא מעט פתרונות כימיים שמציגים לנו "פתרון מיידי". עם זאת, כאן, חשוב לנו לתת לכם מספר טיפים טבעיים שיכולים לשפר בצורה משמעותית את יכולות הלמידה והריכוז שלכם:
ללמוד איך ללמוד
אחת הסיבות שקשה לנו להתרכז וללמוד, בין אם אובחנו עם בעיות קשב וריכוז ובין אם לא, היא שברוב בתי הספר מעולם לא לימדו אותנו ללמוד איך ללמוד. והתוצאה? אנחנו משננים דברים כמו תוכי, משתעממים בזמן שיעור ומרגישים שאנחנו מבזבים את הזמן לחינם. אבל מה אם נפתיע אתכם ונאמר שיש דרך להפוך את הלמידה להרבה יותר כייפית, קלה ומהירה. איך עושים את זה? בעזרת אסטרטגיות למידה וטכניקות לשיפור הזיכרון.
מיינדפולנס
מיינדפולנס הינו תרגול שמסייע לנו לכוון את תשומת הלב שלנו למקומות שונים. מיינדפולנס הוכח כתרגול שמסייע לשיפור יכולת הריכוז, להתמודדות עם לחץ וחרדה. לאט לאט, התרגול נכנס לבתי ספר ברחבי העולם. אך עד שהוא יגיע אליכם, מומלץ להתחיל ולתרגל כבר עכשיו.
למדו לנהל את עצמכם
קיימים לא מעט כלים ומיומנויות, שאם נדע ליישם אותם הם יהיו תמיכה משמעותית באסטרטגיות למידה אך לא רק – הם יסייעו לנו בתחומי חיים נוספים בכך שהם יאפשרו לנו להיות רגועים יותר, בטוחים יותר וערניים יותר. מיומנויות כמו ניהול זמן, מפות חשיבה, קבלת החלטות ועוד.