קשיבות

קשיבות

המילה קשיבות מוכרת לרוב בתור מיינדפולנס. קשיבות הינה הליך פסיכולוגי במהלכו מתחזקת היכולת לשים לב לרגע הזה, בחמלה ולא שיפוטיות. את יכולת הקשיבות מפתחים בעזרת תרגול פורמלי של מדיטציה וכן תרגול בלתי-פורמלי המשולב בחיי היום-יום.

מה זה קשיבות

המילה קשיבות מגיעה במקור מהבודהיזם. מונח מוכר בבודהיזם הינו סאטי אשר פירושו בעברית – קשיבות. על פי גישת הבודהיזם על מנת לשים קץ לסבל האדם יש לעבור דרך 8 שלבים ובניהם שלב הקשיבות.

עם זאת, אנו עדים ב- 60 השנים האחרונות לשינוי בגישה עבור המונח קשיבות. לאחר מאות מחקרים בתחום, נמצא כי לא מדובר בגישה רוחנית כלל, אלא בגישה פרקטית אשר משפרת את יכולות הריכוז, מפחיתה לחצים ומשפרת את המערכת החיסונית.

תכניות שפותחו על בסיס יכולת הקשיבות

מתוך המחקרים שנעשו על יכולת הקשיבות פותחו מספר גישות מתקדמות עבור טיפול בגוף, בתודעה ובנפש שלו:

  • קורס מיינדפולנס – קורס MBSR שמטרתו להפחית לחצים בזכות פיתוח יכולת הקשיבות.
  • טיפול באמצעות MBCT – טיפול קוגניטיבי אשר מבוסס על עקרונות הקשיבות.
  • תרפיה באמצעות DBT – גיש טיפולית פסיכולוגית שנעודה לטפל בהפרעות אישיות.

המשמעות של קשיבות בחיינו

המח שלנו מוצף מדי יום בשפע של מידע. אלפי פרסומות ומליוני ביטים אשר נקלטים במוחנו ודורשים התחייסות או התעלמות. בעקבות עודף המידע, אנו נוטים להרגיש לחץ, סטרס ובלבול. עם זאת, לעיתים אנו לא שמים לב לרגשות אלה, אלא שמים לב לכך שהמחשבות והתודעה שלנו פשוט מקפצים בין עשרות נושאים שונים, מבלי להיות מודעים למה שקורה עכשיו.

קשיבות הינה היכולת לשים לב לחוייה הנוכחית, ללא שיפוטית ועם חמלה. בעזרת יכולת זו, אנו יכולים לשנות את ההרגל של ביקורתיות, שיפוטיות והלקאה עצמי ולשנות אותו עם סובלנות, חמלה והבנה.

בזכות הקשיבות, אנו יכולים להיות מודעים יותר למה שקורה בחוץ: לקולות, לאנשים, לנופים, לריחות וכן למה שקורה בפנים: למגע, לתחושות, לרגשות, למחשבות.

בזכות הקשיבות, ניתן לצלול פנימה ולמצוא סקרנות חדשה, לגלות תובנות אודות החיים ולפתח גישה חדשה לחיים.

כיצד מפתחים את יכולת הקשיבות

על מנת לפתח את יכולת הקשיבות מומלץ לתרגל מיינדפולנס על בסיס יומי. בזכות התרגול תוכלו לפתח מודעות גבוהה יותר כלפי עצמכם וכלפי מה שקורה סביבכם.

אלו השיטות המובילות לפיתוח יכולת הקשיבות:

על בסיס נשימות: תרגול הפניית תשומת הלב אל עבר הפניית הנשימה שלנו. הנשימה שהיא המקור לחיינו, מתבצעת לרוב על אוטומט – איננו שמים לב שאנחנו נושמים. תרגול זה הינו התרגול הבסיסי ביותר, אשר מתבצע גם על ידי מתרגלים מנוסים. הנשימה מהווה עוגן משמעותי בחיים שלנו ובעזרת תרגול זה ניתן לפתח קשיבות עמוקה.

על בסיס סריקת גוף: תרגול הפניית תשומת הלב אל עבר האזורים השונים בגוף שלנו. פיתוח יכולת המיקוד וההפניה של תשומת לב, החל מאזורים שונים באזור הראש, דרך הצוואר, בית החזה, הבטן, הידיים, אצבעות הידיים, הגב, האגן, הרגליים וכפות הרגליים.

על בסיס מיינדפולנס בהליכה: תרגול הפניית תשומת לב בזמן הליכה. מדובר בתרגול אשר מדמה יותר את מהלך היום-יום כאשר אנחנו תוך כדי תנועה. בזמן מיינדפולנס בהליכה אנו מתרגלים סקרנות אודות ההליכה שלנו – כיצד הגוף מתנועע, כיצד הנשימה פועלת בזמן הליכה, כיצד הידיים והרגליים מתפקדות, מה התחושות שעולות בזמן התנועה ועוד.

בתקשורת: תרגול זה הינו יישום יכולת הקשיבות בתקשורת שלנו עם אחרים. על מנת לפתח את יכולת זו במערכת היחסים, מומלץ לשלב בין תרגול הנשימות/סריקת גוף לבין תרגול פעיל של קשיבות בתקשורת. במסגרת תרגול זה, אנו נקיים שיחה עם אדם כלשהו, ובמקום לנסות להגיב, לתת תשובות ולחשוב על דברים אחרים, נתמקד במילים שהאדם שלפנינו אומר, בדרך שהוא מבטא אותן וכן נשים לב לשפת הגוף שלו.

באכילה: אחד הגורמים המובילים להשמנה הינו הסחות דעת. לעיתים קרובות אנו אוכלים תוך כדי מחשבות סוערות במוחינו ואף יותר מכך – תוך כדי שיחה, משחק וצפייה בטלוויזיה. בזמן תרגול קשיבות באכילה, אנו נשים לב למראה של האוכל, לריחות שהוא מפיק, לתחושה שהוא מעורר בנו ולטעם. בזכות קשיבות באכילה, ניתן לחוות טעמים עשירים שלא הרגשנו לפני כן, להגיע לשובע מוקדם יותר ולהנות מהאוכל בצורה מוגברת.

היכן הקשיבות משפיעה עלינו

כיום גברה המודעות אודות החשיבות של היכולת להיות קשוב. ניתן למצוא את תרגול הקשיבות בתחומים רבים בחיינו:

  1. בחינוך – הגברת המודעות להיות קשוב לעצמך ולאחרים כבר בגיל צעיר. כיום ישנן מסגרות חינוכויות אשר משלבות תרגול מיינדפולנס.
  2. בעסקים – ארגונים רבים, משלבים מדי שבוע פעילויות מיינדפולנס שונות. מיינדפולנס נמצא כמשפר יכולת ריכוז ופרודקטיביות.
  3. בהתפתחות אישית – על מנת להתפתח ולהביא למימוש הפוטנציאל הגלוי בנו, יש צורך להתחבר לתת המודע, ולפתח מודעות למה שקורה בתוכנו. הקשיבות מסייעת לעשות זאת.
  4. ביחסים – על מנת לשפר מערכות זוגיות, יחסים עם המשפחה ויחסים עם החברים, ניתן להעזר במיומנות המיינדפולנס.
ערן שני

אודות הכותב: ערן שני

ערן שני, בתואר שני בפסיכולוגיה קלינית, B.A מדעי ההתנהגות, מנחה סדנאות לארגונים, חי ונושם פסיכולוגיה, למידה, תקשורת והתפתחות אישית וחברתית, מייסד סטרונגר 

כתבות בנושא מיינדפולנס ומדיטציה

מיינדפולנס הרצאה

בעזרת הרצאת מיינדפולנס המשלבת תאוריה לצד תרגול אתם תצאו מהרצאה אחרי שאתם יודעים מה זה מיינדפולנס, מה העקרונות המנחים את התרגול ואפילו עם חווית תרגול..

קרא עוד »

מיינדפולנס בארגונים

חברות כמו אפל, גוגל ו IBM אשר היו מהראשונות אשר יצרו את מה שנקרא מיינדפולנס בארגונים. רוצים גם? בעזרת הדרכה, תרגולים וליווי מקצועי – אנו נהיה כאן עבורכם.

קרא עוד »

סדנת מיינדפולנס

סדנת מיינדפולנס נועדה לבצע הכרות ולהעמיק את ההכרות עם גישת המיינדפולנס.
מיינדפולנס הוא עניין של תרגול. תרגול תשומת הלב שלנו לתחושות, לרגשות ולנשימה שלנו.

קרא עוד »

אפליקציות מיינדפולנס

הכירו 4 אפליקציות מיינדפולנס שיאפשרו לכם לתרגל מיינדפולנס בכל מקום ובכל זמן. לכל אפליקציה יש את הפיצ'רים המיוחדים שלה וכך תוכלו לבחור את האחת שמתאימה לכם.

קרא עוד »

קורס מיינדפולנס אונליין

קורס מיינדפולנס אונלייןתוכן ענייניםמה זה קשיבותתכניות שפותחו על בסיס יכולת הקשיבותהמשמעות של קשיבות בחיינוכיצד מפתחים את יכולת הקשיבותהיכן הקשיבות משפיעה

קרא עוד »