בין אם אתם מרגישים את העניין הזה על עצמכם ובין אם אתם שמים לב שהוא קיים אצל אחרים, היום כבר אי אפשר להתעלם מהחרדות שמלוות את חיינו. כולנו טרודים בחיי העבודה שלנו, בחיים הפרטיים שלנו, במצב הכלכלי שלנו ובשאלה "מה יהיה הלאה?". כל אלו סוגרים עלינו, וגורמים לנו לחוש שהעתיד ערפילי והמציאות של ההווה משונה, מוזרה ומעכבת. מדיטציה לחרדות היא אחת הדרכים הכי טובות להתמודד עם התחושות האלו, ואם עוד לא יצא לכם לתרגל אותה – יכול להיות שמדובר על הזמן המושלם בשבילכם להתחיל.
"נפש בריאה בגוף בריא" – זו לא סתם קלישאה
אחד הדברים הכי ברורים לנו היום, שגם הוכחו בצורה מדעית על ידי מחקרים, הוא שהגוף והנפש שלנו קשורים אחד בשני והולכים יד ביד. מה זה אומר? ובכן, כל הדברים החיצוניים שקורים לנו בחיים משפיעים על מה שמתחולל לנו בפנים, בתודעה, וההיפך. כן, כשטוב לנו אנחנו מפגינים החוצה אהבה, חיוכים וחום, ואילו כשרע לנו אנחנו מפגינים החוצה דכאון, כעסים ועצבות גדולה.
מדיטציה לחרדות מהווה תרגול נפלא עבור מי שרוצה לדאוג לכך שהגוף והנפש שלו ילכו ביחד אל עבר הטוב, ושרוצה להפחית את הסבל, העצבות והתסכולים שבחייו.
מדיטציה לחרדות – איך זה קורה בפועל?
מדיטציה לחרדות שמה במרכז את נושא החיבור של האדם אל עצמו. להבדיל משיטות אחרות שמשתפות פרטנרים בתרגולים, מדיטציה לחרדות נעשית בצורה עצמאית. כמובן שניתן לבצע מדיטציה בחברת אנשים נוספים, אבל הדגש כאן הוא על הבינכם לבין עצמכם.
קיימות כמה דרכים לתרגל מדיטציה לחרדות, אך הן כולן מתרכזות ומתמקדות בפוקוס העצמי – כלפי פנים או כלפי חוץ.
תרגול מדיטציה לחרדות – תשומת לב ממוקדת או ניטור פתוח?
בעבר היו שתי דרכים עיקריות לתרגול מדיטציה לחרדות ולתרגול מדיטציה בכלל – מדיטציה בשיטת תשומת לב ממוקדת ומדיטציה בשיטת ניטור פתוח. מדיטציה בשיטת תשומת לב ממוקדת עבדה על פי התמקדות באובייקט כלשהו לאורך זמן. לאורך ההתמקדות המתרגל היה צריך לשים לב מה לוקח את תשומת הלב שלו ומסית אותה מההתמקדות באובייקט, אילו מחשבות עולות בו בזמן ההתמקדות ואיך הוא נפתר מהן ומתפקס בחזרה על האובייקט.
לעומת זאת, תרגול מדיטציה בשיטת ניטור פתוח היתה מתמקדת במה שקורה בחוץ, במטרה לתפוס כמה שיותר אלמנטים לשם התבוננות בהם בצורה נטולת שיפוטיות לחלוטין. ההתבוננות היתה צריכה להוביל את המתרגל אל עבר זיהוי דפוסים רגשיים שונים ומאפייניהם.
תרגול מדיטציה במאה ה-21
היום תרגול מדיטציה לחרדות התאימה את עצמה גם לאופי החיים המשתנה והדינאמי שלנו וגם לחיבור בין החוץ לפנים. אז איך זה עובד?
ראשית, לפני תרגול של מדיטציה לחרדות יש לשים לב שאלמנטים שעלולים להפריע לנו. אילו אלמנטים? ובכן, טלוויזיה דולקת, מכשיר סלולרי שנמצא על מצב "רעש" וסלון עמוס בחפצים עלולים להיות כולם גורמים מפריעים שמוציאים אותנו מריכוז. לכן, עוד לפני שאתם מתחילים לתרגל יש לשים לב שכל אלו כבויים ומנוטרלים, או שתוכלו לבחור לעצמכם מקום ניטרלי יותר, נעים יותר ושקט יותר.
הכי חשוב שיהיה לכם נוח
אחרי שמצאתם את המקום הנוח שלכם לתרגול מדיטציה לחרדות – זה הזמן לשים לב לאיך אתם מתמקמים לקראת התרגול. חשוב מאוד שתרגישו שנוח לכם, אז בחרו מנח ישיבה שעושה לכם טוב. לא נוח לכם בישיבה מזרחית? אין שום בעיה – תוכלו לתרגל מדיטציה לחרדות כשאתם יושבים על כסא. בנוסף, מומלץ לשלב אביזרי מדיטציה שיהפכו את הישיבה לנוחה יותר, כמו כרית מדיטציה, שרפרף מדיטציה ועוד.
התרגול עצמו – מדיטציה לחרדות
אז בראש ובראשונה כדי שתוכלו להתחיל את התרגול ממקום מונטרל ושקט, עצמו את העיניים שלכם. החושך שתנסכו על עצמכם יביא איתו התמקדות והתפקסות בצורה הרבה יותר טובה ומזוקקת, ותוכלו ברגע הזה להתחיל לשים לב לצלילים שונים שמושמעים סביבכם. שימו לב אל הצלילים האלו, נסו לזהות מאיפה הם מגיעים, למי הם שייכים ואילו תחושות הם מעבירים בכם.
לצד הצלילים, התמקדו גם בנשימות שלכם. הרגישו איך האוויר נכנס אל הגוף שלכם באיטיות, מלטף את הדפנות הפנימיות של האף שלכם, ממלא לכם את הריאות ומכניס בכם אנרגיה מחודשת. לאט לאט נשפו אותו החוצה בחזרה, הרגישו איך הוא עובר בחזרה דרך האף שלכם או שחררו אותו בעדינות דרך חור שתצרו בין השפתיים שלכם.
מדיטציה לחרדות – להרגיש מה קורה לכם בגוף
כעת הגיע הזמן להתמקד בגוף שלכם. נסו לחוש את האיברים שלכם, מה קורה לכם ברגל? מה קורה בידיים? התחברו אל הקודקוד שלכם, אל החזה ואל חלל הבטן. נסו להבין מה אתם מרגישים בכל אחד מהאיברים האלו, האם אתם מרגישים דגדוג קל? אולי עקצוץ? אולי נמתח לכם איבר כלשהו שצריך לשחרר?
זה נשמע מעולה, אבל אני מרגיש שאני צריך הכוונה והדרכה
מדיטציה לחרדות יכולה להיעשות באופן עצמאי, אך היא בהחלט יכולה להתרחש גם תוך הדרכה של מאמן. תוכלו להרשם לקורס מדיטציה, סדנאות או אפילו לפתוח ביוטיוב, בתור התחלה, תרגול מדיטציה בהדרכה קולית.
ההדרכה מהסוג הזה תוכל להוביל אתכם להתמקדות מעולה בעצמכם, ולשלב גם נעימות עדינות שיהפכו את החוויה למעצימה ורגשית יותר.
איך זה עוזר בפועל?
ההתמקדות בעצמכם היא, בסופו של דבר, מהות החיים. ההכרה שלכם עם הצרכים של הגוף שלכם, שימת הלב למה שמתחולל בתוך הנפש והנשמה שלכם והיכולת לעצור לרגע את מירוץ החיים ולשים את עצמכם במרכז היא לא פחות מיכולת נעלה, וחשוב מאוד שתסגלו אותה לעצמכם.
בפועל, תוכלו להרגיש בשינוי שיבוא לידי ביטוי בשינה ערבה יותר, בהפחתת הלחצים לאורך היום וביכולת שלכם לחשוב בצורה בהירה וחיובית. תהנו ובהצלחה!