כעס – התמודדות עם כעס

מתוך כלל הרגשות השליליים הרבים שאנו חווים בתור בני אדם, ניתן להתייחס לתחושה של כעס כאל הרגש הנפוץ ביותר שגורם לאי נעימות רבה – הן לאדם הכועס עצמו והן לאנשים הסובבים אותו.

בהחלט ניתן להסכים כי לעתים נדירות הרגש הזה שנקרא 'כעס', גורם למשהו חיובי. בפועל, במרבית המקרים, כעס פוגע באנשים והורס מערכות יחסים. אז איך מתמודדים עם כעסים באמצעות כלים מעולם ה – NLP והאם יש מה לעשות כדי להמנע מהם מלכתחילה? על כך במדריך הבא להתמודדות עם כעס.

מהו כעס?

כעס הוא התחושה שאנו חווים כאשר אירועים או אנשים בעולמנו אינם מתנהלים על פי התוכניות או הכללים שלנו. זה כאילו שיש לנו מושג פנימי איך הדברים, האירועים והאנשים צריכים להיות – וכשהם לא מתנהגים בהתאם לציפיות שלנו, אנו כועסים, מרגישים מתוסכלים או מנסים לשנות אותם.

כעס – מה הוא עושה לנו?

במשך אלפי שנים הוכח כי כעס תורם להופעה של מספר מחלות גופניות, במיוחד מחלות לב, ואף כאלו שהן קטלניות. מעבר לכך, לכעס יש גם השפעות אחרות, מיידיות יותר, שגם הן לא נעימות כלל ועיקר. כעס כרוני או מתמשך גוזל מאיתנו כמויות אדירות של אנרגיה נפשית ופיזית, פוגם בהנאה שלנו מהחיים, מפריע לחשיבה מקדמת ושימושית, מאיים על מערכות היחסים שלנו ועל סיכויי ההצלחה בקריירה שלנו, מערער את ההערכה העצמית שלנו, ובמקרים קיצוניים יותר – יכול להפוך לאובססיה אשר מסלקת את רוב המחשבות האחרות ממוחנו.

לאחר מצב שעורר בנו כעס אנחנו יכולים להיות מושפעים במשך שעות ואפילו ימים, בעודנו משחזרים בלי סוף את האירוע במוחנו, מקבעים את רגשות הכעס בתוכנו, ואף מלבים אותם. למעשה, לאורך כל התקופה שאנו כועסים על אדם אחר, מצב הרוח שלנו נשלט על ידי הזיכרון של אותו אדם. במצב כזה, אנחנו כבר לא בשליטה על מצבנו, אלא הופכים את עצמנו לקורבן של האירוע.

מה תעדיף להיות: צודק או מאושר?

לעיתים קרובות אנו מרגישים צודקים למדי בכעסנו וחושבים לעצמנו: "אם העולם היה פועל על פי הכללים שלי זה היה מקום טוב בהרבה – אז מי יכול להאשים אותי שהרגשתי מוטרדת מטיפשות או חוסר מחשבה של אחרים – עם סירובם להכיר בכך שדרכי היא הדרך הטובה ביותר …"

זה כמובן מטופש. העולם אינו פועל ולא ינוהל על פי כלליו של אדם אחד בלבד. לעולם.

למעשה, ניתן לצפות בבטחון רב כי העולם תמיד יהיה די כאוטי. זו המציאות – ואין טעם להתאמץ לשנות אותה. זו גם המציאות שהעולם מאוכלס על ידי המון אנשים עם חוקים, ערכים והתנהגויות שונות שעשויות להיראות לנו מטורפים למדי ביחס לסטנדרטים שלנו עצמנו.

אנשים אחרים, בין אם נקבל זאת ובין אם לאו, ימשיכו לנהוג ברכביהם בצורה שונה מאיתנו – ולהיות בעלי דעות שונות לגבי מה שנחשב כהתנהגות מכבדת, דייקנות, סדר וארגון, כנות, הוגנות וכן הלאה. לכן לכעוס זה חסר טעם, כי זה לא משנה דבר. לא שיש לנו אפילו את הזכות לשנות אנשים אחרים.

אז נכון, במצבים מסוימים, אנו עלולים לחוש כי הכעס שלנו בהחלט מוצדק, אבל האם אנחנו צודקים או טועים, זו בעצם לא השאלה הנכונה שעלינו לשאול את עצמנו. שאלת המפתח כאן היא: האם זה גורם לי להיות מאושר? האם הכעס תורם לקידום האושר שלי ושל האנשים בחיי?

כעס – איך זה קורה?

הבנת המכניקה של הכעס היא הצעד הראשון לשליטה על מצב הרוח הזה. המכניקה הזו היא למעשה די פשוטה. כפי שהסברנו קודם לכן, לכל אדם יש מעין גרסה משלו, לאופן בו הדברים אמורים להתנהל בעולם. במהלך היומיום שלנו, אנו משווים ברציפות את המציאות שאנו חווים עם הגרסה שנמצאת במוחנו – וחשים כעס על כך שהמציאות "טועה"! כחלק מתהליך זה יש לנו רשימה מנטלית של טריגרים שאנו בודקים מולם את המציאות וכאשר המציאות אינה תואמת לציפיות שלנו, הכעס ניצת בנו.

מה לעשות בקשר לכעס?

שיטת ה – NLP מציעה לנו מספר מנגנונים מועילים להתמודדות עם כעס, כפי שנפרט להלן:

  1. פעולת מנע

אנשים רבים שואלים האם כעס כדאי לשמור בפנים – או להוציא החוצה. יש מומחים שאומרים שחשוב להביע את הכעס במקום לבקר אותו. הם מציינים כי דיכוי כעסים יכול להוביל למחלות לב. מומחים אחרים אומרים כי הבעת כעס מחמירה את המצב מכיוון שהיא מלבה את הקונפליקט שאנו חווים ועלולות להיות לה השלכות לא נעימות על מערכות היחסים בחיינו, הקריירה ואפילו על החופש האישי שלנו. נראה אם כן, שהבחירה "הבריאה" לכאורה, היא להוריד את האבן מהלב שלך ולא לשמור את הכל בפנים – אבל התוצאה של שחרור בלתי מבוקר של כעסים עלולה להיות שהאדם ישאר לבדו או ישב בכלא. מצד שני, לדכא את הכעס כדי להיות פופולרי יותר בקרב הבריות – עלול לעלות לאדם בבריאות. למרבה המזל יש אפשרות שלישית והיא – לא לכעוס מלכתחילה.

 

  1. המסת כעסים

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ההרגל לכעוס (כן, כעס הוא הרגל כמו כל הרגל אחר), היא לעצור את התרחשותו מלכתחילה. הצורה לעשות זאת היא על ידי זיהוי הטריגרים שמעוררים את רגשות הכעס שלנו ולטפל באופן שיטתי בכל אחד מאלה. כשאנו עושים זאת, חשוב להכיר בכך שהטריגרים הללו משפיעים עלינו ומותירים אותנו להתנהל על ידי הרגשות שלנו ולא ממקום של שליטה.

כדי למנוע הצפה של כעסים, יש להתחיל את התהליך על ידי הכנת רשימה מלאה של כל הגורמים המעוררים כעסים אצלנו. תוך כדי כך, יש לשקול את המחיר שאנו משלמים כאשר אנו נתונים לשליטתם. לדוגמה: ההערכה העצמית שלנו נפגעת – לאחר מכן אנו מרגישים רע עם עצמנו בגלל שאיבדנו שליטה. אנו נבוכים לגבי האופן בו אחרים רואים אותנו כשאנו מתפרצים. המשפחה, בני הזוג, החברים, פתאום נוטים "ללכת על קליפות ביצים" לידינו, מכיוון שהם אינם יכולים לחוש נינוחים בחברת אדם כועס ונפיץ. בנוסף, יש את המחיר שאנו משלמים בדמות השקט הנפשי שלנו, כשאנו מאלצים את עצמנו לחוות מחדש אינסוף אירועים, להריץ אותם מחדש במוחנו ולהרגיש מחדש את התחושות של הרוגז, העלבון, התסכול, והזעם, שוב ושוב ושוב!

 

  1. טריגר אחד בשבוע

קחו טריגר אחד בכל שבוע ונטרלו אותו. החליטו שמעכשיו אתם רוצים להיות מאושרים במרבית הזמן, גם אם זה אומר שתיתנו לאחרים ליהנות מחמת הספק כשהם גורמים לכם עוול, לתחושתכם. כתבו מהו המחיר שאתם משלמים בבריאותכם, באושרכם, בזוגיות שלכם וכדומה, כאשר אתם בוחרים לתת לכעס לנהל אתכם. עצם פעולה זו לא תמנע מכם לכעוס, כמובן. בשביל זה תידרשו לעשות קצת יותר. מיד אחרי שכעסתם הרגיעו את עצמכם עם כמה תרגילי נשימה ואז שוחחו עם עצמכם באופן רציונלי:"אוקיי אז עשיתי את זה שוב – אכזבתי את עצמי, יצאתי לרגע משליטה, אבל אני לומד לקחת דברים ביתר קלות מכיוון שאני יודע את המחיר שהטריגרים ששולטים בי גובים ממני ונמאס לי להיות קורבן שלהם!"

 

לסיכומו של עניין, פיתוח המודעות שלנו לכעסים באופן קבוע, ינטרל בהדרגה את הנטייה לאבד שליטה ולהתפרץ כשאנו כועסים. זה גם ינטרל את הנטייה שלנו להצדיק את הכעס שאנו חווים מול עצמנו. כשם שאנשים המתמודדים עם אפילפסיה, יודעים לזהות לפי הסימנים התקף שמתקרב, ונוקטים אמצעי זהירות בהתאם, כך עלינו לעשות את אותו הדבר גם לגבי כעס.

     4. למדו על רגשות ודרכי פעולה

יש סיבה שאנחנו מרגישים רגשות שליליים ורגשות חיוביים. הרגשות האלו נועדו לסייע לנו להתמודד עם סיטואציות שונות. עם זאת, לפעמים אנחנו פועלים על אוטומוט ונוקטים בגישה שלא מתאימה למטרות ולכוונות שלנו. זה לא אומר שאין מה לעשות. אנחנו מזמינים אתכם ללמוד יותר על העולם הפנימי שלכם, להבין מה מניע אתכם, ואיך אפשר לפעול אחרת, בעזרת קורס NLP.

 

למה לכעוס זה לא תמיד דבר רע

למרות כל האמור לעיל, חשוב לזכור שלא כל סוג של כעס אינו בריא. לפעמים כעס הוא תגובה הולמת למדי – שנועדה להגן עלינו מפני האפשרות שאנשים אחרים ישלטו בנו ויפגעו בחירויות שלנו או בזכויות שלנו. כעס יכול להניע אותנו לפעול נגד עוולות שנעשות כנגדנו. לסיכום, כעס הוא תגובה בריאה כאשר הוא אינו מתמשך ומתורגם בצורה יעילה לפעולה מתאימה.

כתבות על NLP

מה זה NLP - נלפ

NLP

נ.ל.פ או NLP זה ראשי התיבות של ניתוב-לשוני-פיזיולוגי. במדריך הבא תמצאו את כל ההסברים, הדגשים, המחקרים וההנחות שאתם חייבים לדעת על NLP + בונוס של תרגול מיוחד.

קרא עוד »
אהבה עצמית

אהבה עצמית

ככה זה לאהוב את עצמך: משפטי אהבה להעצמת האהבה העצמיתתוכן ענייניםמהו כעס?כעס – מה הוא עושה לנו?מה תעדיף להיות: צודק או מאושר?כעס – איך זה

קרא עוד »
איך לבנות חזון

איך לבנות חזון

מה התכניות שלנו 5 שנים קדימה? 10 שנים קדימה? 20 שנים קדימה? בדיוק בשביל זה צריך לדעת איך לבנות חזון. חזון הוא אחד מהכלים האפקטיבים

קרא עוד »
טכניקות שכנוע

 טכניקות שכנוע

אנחנו לא שמים לב לזה, אבל אנו נתקלים הרבה פעמים במהלך היום 'בקרב' שכנוע. תלמיד- מורה, הורה- ילד, מוכר-קונה ובמיוחד אנשי עסקים, לרוב מטרת המפגש

קרא עוד »