‏NLP טיפול בטראומה

הנתון הבא עשוי להפתיע אתכם, אבל מסתבר שאחד מכל שלושה אנשים, חווה מידה מסוימת של טראומה בחייו. אירועים טראומטיים יכולים להיות בעלי השפעה שלילית ביותר וארוכת טווח על נפשו של האדם, והשפעתם עלולה להתפרש על פני תחומים רבים בחייהם של אנשים.
טראומה יכולה להוביל להתפתחות של מגוון קשיים נפשיים כגון: חרדה, לחץ ודיכאון. במאמר זה נדבר על טיפול בטראומה NLP: נסביר מהו NLP ונבחן כיצד נלפ יכול לעזור לאנשים להתגבר על הטראומות שחוו והפוביות שנוצרו בעקבותיהן.

מהו NLP וכיצד זה עובד?

NLP – קיצור של המונח: Neuro Linguistic Programming (או בעברית: תכנות לשוני נוירולוגי), היא טכניקה טיפולית המשמשת לזיהוי ותכנות מחדש של דפוסים לא מודעים של מחשבות והתנהגויות, על מנת לשנות תגובות רגשיות.

NLP עוסק בהבנה כיצד אנו כפרטים חושבים, כיצד חשיבתנו משפיעה על התקשורת שלנו עם עצמנו ועם זולתנו, וכפועל ישיר של אלו – גם על ההתנהגות שלנו ומערכות היחסים שלנו.

על פי שיטת ה – NLP, הצלחה ושינוי בחייו של אדם, תמיד מתחילים ממקום של מודעות:
מודעות לבעיות שלנו, הכרה בכך שאנחנו רוצים לשנות את המצב הקיים בחיינו, מודעות לרצון להשיג משהו וכן הלאה. NLP למעשה מספק לנו כלים לבצע "אתחול" לדפוסי החשיבה שלנו באמצעות סדרה של תהליכים וטכניקות שכל אחד יכול ללמוד להשתמש בהם על עצמו ועל אחרים, על מנת להטמיע בחייו את השינוי לו הוא זקוק על מנת להשיג אושר, הצלחה ורווחה.

ניתן ללמוד NLP במסגרת קורס NLP.

מה זו טראומה?

טראומה, היא מילה שמשמעותה "פציעה" או "פצע" ביוונית, והיא לרוב מהווה תוצר של כמות עצומה של לחץ, אשר גורם לנו לאבד את היכולת שלנו להתמודד ולשלב, או לעבד את הרגשות הכרוכים באותה חוויה. אירוע טראומטי יכול לכלול  אירוע אחד, או מספר אירועים שמשאירים אנשים עם תחושה של הצפה רגשית, אשר יכולה להישאר עימם גם לתקופה של שבועות, שנים או אפילו עשרות שנים, שבמהלכן נפגע הטראומה נאבק הן בהתמודדות עם אתגרי היומיום בחייו, והן עם המטענים הרגשיים שהוא "סוחב" עימו מאז האירוע הטראומטי שהתרחש בעברו. כלומר, אירועים טראומטיים יכולים, בסופו של דבר, להוביל לתוצאות שליליות רציניות ביותר לטווח הארוך.

מהם הגורמים השכיחים לטראומה?

חוויות טראומטיות שאנשים חווים בחייהם אשר במסגרתן חשו איום ממשי או מרומז על בטחונם או על שלומו של אדם אחר בסביבתם, גורמות לרוב להיווצרות טראומה כזו או אחרת.  גורמים אופייניים לטראומה פסיכולוגית עשויים לכלול: הטרדה, השפלה, התעללות מינית, אונס, אפליה תעסוקתית, אלימות משטרתית, בריונות, אלימות במשפחה, תאונות, עדות לפשע, אירועים בטחוניים (למשל, פיגועי טרור), מצבים רפואיים מסכני חיים, טראומה הנגרמת משימוש בסמים, וכן הלאה.

מחקרים רבים הציגו קשר בין אירועים טראומטיים לעליה בסיכון להתפתחות הפרעות נפשיות, כולל הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), דיכאון, חרדה והתמכרות לסמים או אלכוהול.

מה מאפיין הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD)?

הפרעת דחק פוסט טראומטית או בשמה הלועזי – PTSD (ראשי תיבות של Post Traumatic Stress Disorder), הינה הפרעה נפשית אשר עלולה להופיע אחרי שאדם חווה אירוע טראומטי.

אף שבעבר הפרעת דחק פוסט טראומטית היתה ידוע בתור "הלם קרב" (היות ולעתים קרובות היא פגעה בחיילים שהשתתפו במלחמות), כיום ידוע כי פוסט טראומה כהפרעה נפשית, יכולה לתקוף כל אדם בכל שלב בחיים. הפרעת דחק פוסט טראומטית, מתרחשת בתור תגובה לשינויים כימיים ונוירולוגיים במוחו של אדם, בעקבות החשיפה לאירועים מלחיצים במיוחד.

 

הסיכוי לפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית תלוי בטראומה שהאדם עבר, כשכאמור, אירועים טראומטיים עשויים להיות כרוכים באיום של ממש או לחילופין – בסיכון לפציעה או מוות לאדם עצמו או לאנשים הסובבים אותו. אנשים הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית, נוטים לחוש תחושה של סכנה מוגברת. התגובת הטבעית של המוח של אדם הסובל מ – PTSD למצבי לחץ (ובמינוח הפסיכולוגי: תגובת "הילחם או ברח") היא שונה מזו של אדם שאינו סובל מן ההפרעה.
כתוצאה מכך, הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית נוטים לחוש דרוכים או מבוהלים באופן תמידי, גם כאשר הם מוגנים.

מדוע אנשים מסוימים חווים טראומה בעקבות אירועי חיים מלחיצים ואחרים לא?

הגדרת הטראומה שונה בין אנשים והיא תלויה מאוד בחוויות הסובייקטיביות שלהם, ולא בהכרח בעובדות האובייקטיביות. לראייה – אנשים שונים מגיבים לאירועים דומים באופן שונה.
במילים אחרות, לא כל האנשים אשר חווים אירוע עם פוטנציאל טראומטי, בהכרח יסבלו מטראומה נפשית. ניתן לייחס את ההבדל הזה בשיעור הסיכון למנגנוני הגנה שיש לאנשים מסוימים, אשר מאפשרים להם להתמודד עם טראומה בצורה טובה ויעילה יותר מאנשים אחרים.

כיצד NLP מסייע לאנשים שחוו טראומה?

נלפ אינו טכניקה המסייעת אך ורק לתהליכי אימון אישי או אימון עסקי שנועדו להטמעת דפוסים של מצוינות ויצירת תשתית להצלחה בחייו של אדם או ארגון. מכיוון שאותם עקרונות שאנו משתמשים בהם כדי להתגבר על בעיות יומיומיות בחיינו, ניתנים ליישום גם בהקשר של טיפול בהפרעות נפשיות, ה – NLP מהווה כלי תרפויטי מקובל מאוד בימינו, המסייע להתמודדות גם עם קשיים נפשיים כגון טראומה, חרדה או פוביות. למעשה, במובנים רבים, ה – NLP דומה מאוד לטכניקת ה – CBT (ראשי תיבות של Cognitive Behavioral Therapy) או בעברית: טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

נל"פ נמצא כשיטה טיפולית יעילה במיוחד לטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית (באנגלית: PTSD) ובקשיים נפשיים אחרים הנובעים מאירועים טראומטיים שאדם חווה במהלך חייו, כמו פוביות וחרדות.

ניתן להשתמש במיומנויות השונות הנלמדות במסגרת טיפולי NLP או קורס NLP פרקטישינר, על מנת לסייע לאדם הסובל מפוביות מסוגים שונים, כגון: פוביה מבעלי חיים, פוביה מטיסות, פוביה ממקומות סגורים וכן הלאה. מטפלי NLP מוסמכים, מסייעים למטופלים בין השאר, להתגבר על טראומות הקשורות בהתעללות מינית בילדות, אלימות במשפחה או התעללות בתוך מערכות יחסים.

NLP לשחרור מטראומה – איך זה עובד?

ישנם כמה כלים עיקריים ב – NLP אשר עובדים בסינרגיה כדי ליצור שינוי חיובי עבור אנשים שעברו טראומה:

 

  1. דיסוציאציה (ניתוק תודעתי) – אפילו חוויות יומיומיות יכולות לעורר תגובות רגשיות שליליות, כמו כעס ומתח. רגשות אלו יכולים להיראות לא הגיוניים אך עדיין להישאר עימנו ולהרגיש עוצמתיים. הדבר נכון על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באמונות שהתגבשו במוחו של אדם בעקבות אירועים טראומטיים שחווה בחייו. בעזרת ניתוק הקשר בין גורמי הגירוי (מילים, מראות וכדומה) ובין הרגשות השליליים שאדם חווה בעת החשיפה לטריגר,
    ניתן ליצור במוחו של המטופל אסוציאציות חדשות וחיוביות יותר, ולמנוע תגובה שלילית מצידו.

 

  1. שינוי אמונה – אנו יוצרים ומחזיקים באמונות ושיפוטים רבים בהם אנו משתמשים על מנת להבין את עצמנו ואת העולם בו אנו חיים. אמונות אלה משפיעות מאוד על דעותינו ועל הנחותינו לגבי מצבם של הדברים. אם הטריגר שמעורר את הזכרונות הטראומטיים מאתגר את האמונות הבסיסיות שלנו, אנו עשויים לפעמים להגיב בהתפרצויות, מגננתיות, כעסים, דיכאון או חרדה. כדי להפחית את הנוקשות של אמונותינו ולמנוע מאיתנו להגיב באופן מזיק כלפי עצמנו או כלפי אחרים, NLP מציע שנוכל לשנות את נקודת המבט שלנו לטובתנו.
    אמנם זה יכול להיות תהליך ארוך ומאתגר, אך הוא מביא לתוצאות חיוביות משמעותיות לבריאותנו הנפשית והרגשית.

 

  1. פירוק ובניה מחדש – עיבוד מחודש של אירועים באמצעות שימוש בתרגילי ויזואליזציה הוא טכניקה טיפולית מקובלת ב – NLP שמאפשרת לאדם לבנות מחדש את האופן בו הוא מתבונן על מצב בו הוא חש חוסר אונים או חוסר תקווה. במקום לתת לנקודת המבט שלנו על האירוע הטראומטי להציף אותנו ברגשות של חוסר תקווה וייאוש, אנו מתחילים להסתכל על אירועי העבר מנקודת מבט אחרת, של אדם שהשליטה נמצאת בידיו.

בשורה התחתונה על ‏NLP טיפול בטראומה

על ידי שבירת הקשר בין אירועים פנימיים וחיצוניים המזכירים לאדם את הטראומה שלו ואת המחשבות והרגשות הנלווים שגורמים לו לסבול, ה – NLP מעצים את המטופל, ומספק לו  תחושה של שליטה עצמית, הן בהתמודדות עם אירועי העבר והן לגבי יכולת התפקוד שלו בהווה.

 

כתבות על NLP

קורס NLP בזום

קורס NLP בזום

הרי שזה רק מתבקש שגם קורס NLP בזום יעמוד גם הוא בתור אפשרות שכזו. קורס NLP זום הוא קורס מעולה שיכול לעשות שינוי ענק בחיים

קרא עוד »
קורס NLP בירושלים

קורס NLP בירושלים

קורס NLP בירושלים שם במרכזו את כל הדברים הכי חשובים שאדם יכול לקבל במהלך חייו. למעשה אתם נכנסים קצת למעין מנהרת זמן שכוללת מגוון ענק

קרא עוד »
קורס NLP באילת

קורס NLP באילת

בואו נחשוב רגע על העיר אילת, וננסה להבין מה בדיוק הופך אותה לכל כך מיוחדת. אז מה אפשר למצוא בה? ובכן, הכל! חופי הים המרהיבים

קרא עוד »