איך להתמודד עם פחד במה

פחד במה - איך להתמודד

כל אחד מאיתנו נדרש לעמוד לפני קהל – בני-משפחה, חברים, חברים לעבודה, כיתת לימוד, ישיבת צוות, ישיבת הנהלה וכדומה. לא תמיד זה קל. פחד במה הוא טבעי ואנושי, ולעתים קרובות לאחר דקות ראשונות של פחד, אנחנו מתפקדים היטב, מעבירים את המסר שלנו, ואפילו מצליחים מאוד בכך. אךלפעמים פחד הבמה מאיים, לפעמים פחד הבמה מפחיד כדי כך שאנו מתחמקים מהאירוע, חשים אי-נוחות גופנית, רעד, הזעה, הסמקה, גמגום.

 

 

מתי מתרחש פחד במה

פחד במה יכול להתרחש גם במצבים שהקהל שלנו מורכב רק מאדם אחד – בן או בת זוג, הורה, מורה, שכן מאיים. פחד במה יכול להתעורר גם כאשר אנחנו נמצאים בקרב קבוצה של אנשים מוכרים, בני משפחה, חברים קרובים, חברים לעבודה או חברים ללימודים.

 

מהם התסמינים של פחד במה

כאשר אדם חש פחד במה הוא חש שהוא אינו יודע מה עליו לומר, איך הוא יכול לדבר, הקול שלו, הפנים שלו, ההופעה החיצונית שלו, הכל לקוי ומשובש. פחד הבמה גורם לתחושה של מודעות, לעתים מזויפת, ביחס לעצמי, להתנהגות, להופעה. ומתעוררת חרדה, העלולה להוביל לשיתוק המחשבה והלחץ הנפשי מתגבר.

החרדה הגוברת מעוררת את הגוף, החש בסכנה, ומתחילה לפעול בגוף מערכת גופנית שתפקידה להכין את הגוף למצב של סכנה. ומתחילים להופיע תסמינים גופניים כגון: הזעת יתר, דופק לב מואץ, הסמקה, הקול רועד, גמגום, חולשה בגוף.

 

פחד במה והערכה עצמית

האדם חש ירידה בערך העצמי שלו, כעס, דיכאון, והרגשות השליליים הולכים ומתעצמים.

האדם אומר לעצמו ׳אני לא שווה כלום׳, ׳אין לי מה להציע׳, ׳אין לי מה לומר׳, ׳אף אחד לא רוצה לשמוע אותי׳, וכדומה.

כל אלה מובילים את האדם להימנע מלהיחשף ולעשות כל שביכולתו כדי להימנע מהמצב הלא-נעים והמאיים הזה – פחד הקהל מוביל אנשים להימנע מלדבר בפני קהל, לא חשוב כמה אנשים מונה הקהל, לא חשוב כמה קרובים אליך האנשים שבקהל.

 

איך מתמודדים עם פחד במה?

אפשר לנסות לטפל בפחד הבמה באופן עצמאי.

להכין בכתב את מה שאנחנו מבקשים לומר, לעמוד מול מראה, לדבר, לצלם את עצמנו עושים זאת, להקליט את עצמנו, לבחון איך אנחנו נשמעים ואיך אנחנו נראים כשאנחנו מדברים בקול רם. האם אנחנו אוהבים את מה שאנחנו רואים ושומעים? מה היינו משפרים?

 

אפשר לפנות לטיפול בפחד הבמה אצל גורמים מקצועיים

מטפל מקצועי יכול לסייע שלב אחר שלב לפוגג את פחד הבמה. בניגוד לטיפול העצמי אליו התייחסנו קודם לכן, טיפול מקצועי עוזר למוסס את פחד הבמה שלב אחרי שלב, תוך התייחסות לגורמים שהביאו את האדם לפחד במה, חוויות קודמות, תכונות אישיות, מחשבות, תוך התייחסות להיבטים השונים של פחד הבמה.

 

כתבות נוספות על קואצ'ינג והתפתחות אישית:

אימון עסקי

ניתן לראות כי כל סביבת עבודה עסקית כיום הינה תחרותית במיוחד, דורשנית ודינאמית אשר מחייבת בראש ובראשונה פיתוח שוטף של חשיבה יצירתית, יכולות, וכמובן הצבת

קרא עוד »

איך להתמודד עם ביישנות

בעוד שאנשים רבים יכולים להיזכר במקרים שבהם חוו תחושת ביישנות, החלת התווית "אני ביישן" על עצמך יכולה להיות מעכבת ביותר. אנשים הרואים עצמם ביישנים מאמינים

קרא עוד »

הרצאת חוסן

בעזרת הרצאת מיינדפולנס המשלבת תאוריה לצד תרגול אתם תצאו מהרצאה אחרי שאתם יודעים מה זה מיינדפולנס, מה העקרונות המנחים את התרגול ואפילו עם חווית תרגול..

קרא עוד »

שינה

יש סיבה טובה שאנחנו מבלים שליש מחיינו בשינה. המדריך המלא על חשיבות השינה, המחלות האפלות שצפויות לאדם שסובל מחוסר שינה, וטיפים פרקטים לשינה טובה יותר.

קרא עוד »

מנטור

מנטור הוא אדם שיכול ללוות אותנו בדרך שאנו עושים כיוון שהוא כבר השיג את מה שאנחנו רוצים להשיג. קיראו עוד על החשיבות של מנטור ומדוע הוא חשוב בהתפתחות שלנו.

קרא עוד »

סדנת חוסן

בעזרת הרצאת מיינדפולנס המשלבת תאוריה לצד תרגול אתם תצאו מהרצאה אחרי שאתם יודעים מה זה מיינדפולנס, מה העקרונות המנחים את התרגול ואפילו עם חווית תרגול..

קרא עוד »

קורס מנהיגות

קורס מנהיגותתוכן ענייניםמתי מתרחש פחד במהמהם התסמינים של פחד במהפחד במה והערכה עצמיתאיך מתמודדים עם פחד במה?אפשר לנסות לטפל בפחד הבמה באופן עצמאי.אפשר לפנות לטיפול

קרא עוד »